Május 3-ig szavazhatunk az Europa Nostra-díjazottakra, köztük Kallós Zoltánra


-A A+

Az Europa Nostra online szavazatok alapján közönségdíjat ad a 29 idei díjazott legnépszerűbbikének. „Szavazz Zoli bácsira!” – kéri az örökségvédelem iránt érdeklődőket Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki az egyik idei díjazottat, Kallós Zoltán néprajzkutatót, népzenegyűjtőt jelölte.

Amint arról szerdán beszámoltunk, Kallós Zoltán Europa Nostra díjat nyert. „Kallós Zoltán arra áldozta az életét, hogy megmentse és tovább örökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját - elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, embert próbáló politikai körülmények sem tántorították el. Bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra” – indokolta döntését az Europa Nostra.

A legrangosabb örökségvédelmi uniós elismerés elnyerésének hírére a néprajzkutató így reagált a Kolozsvári Rádiónak: „Én nem azért csináltam, amit csináltam, hogy kitüntetéseket kapjak, eszembe se jutott annak idején ilyesmi, hogy valaha még ezért kitüntetést kapjak. Kötelességemnek tartottam, hogy valamit tegyek azért a közösségért, amelyikhez tartozom.”

Kallós Zoltán végezte a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést. Válaszúton született 1926. március 26-án. Szülőfalujában már gyerekként elkezdte gyűjteni a helyi népdalokat, a magyar, a román és a cigány népszokásokat. A kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán többek között Jagamas János volt a tanára, aki arra ösztönözte, hogy folytassa gyűjtéseit. A kommunizmus évei alatt eltávolították a főiskoláról és a Bákó melletti Lészpedre került tanítónak, itt ismerte meg és kezdte gyűjteni a moldvai csángók hagyományait. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, mely azóta is számos hagyományőrző tevékenység szervezője és támogatója.

A néprajzkutatót a magyar állam többször kitüntette, 2017. március 15-én Kossuth Nagydíjat vehetett át. 2015-ben Indulj el egy úton... címmel a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Kallós Zoltán életműkiállítás nyílt, ezt a későbbiekben több erdélyi múzeum is vendégül látta.

Az Europa Nostra internetes oldalán május 3-ig szavazhatnak az örökségvédelem iránt érdeklődők. A szavazók egy kétszemélyes utazást nyerhetnek Finnországba, így meghívott vendégei lehetnek a díjátadó ceremóniának, amelyet május 15-én, Turku városában rendeznek meg.

Címlapfotó: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Székesfehérvár








EZT OLVASTA MÁR?

X