Megmozgatta az agyunkat és lelkünket a 16. TIFF első két napja


-A A+

Többek között svájci rémálmot, zseniális gyermekszereplőket, sírós-kacagós katalán kamaradrámát láttunk a 16. TIFF első két napján, és kiderült számunkra az is, hogy szlovén rendező is tud jó „román újhullámos” filmet rendezni. Az alábbi filmeket, az első kivételével, még elkaphatjátok a kolozsvári fesztiválon. 

Állatok (Tiere)

Senkit ne riasszon el a cím, a leírásban szereplő elütött bárány, és az Árnyak (Umbre) szekció kombinációja: ez a film nem véres horror, hanem izgalmas thriller egy szerelmi sokszög szereplőivel. A jólszituált és művelt, cabrióval utazó, svájci nyaralót bérelő, negyvenes házaspár történetében van valami Michael Haneke filmjeiből, csak itt jóval több a szürreális elem, ezért leginkább David Lynch juthat eszünkbe róla. Egy konstans rémálomban utazunk, semmi nem az, aminek látszik, sem térben, sem időben, de ahhoz azért elég támpontot kapunk, hogy egyetlen pillanatra se veszítsük el az érdeklődésünket másfél óra alatt.

Svájci-osztrák-lengyel film, 1 óra 35 perc. Rendezte: Greg Zglinski. Szereplők: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair, Mona Petri. Vetítik még: június 4-én, vasárnap 12:15-től a Győzelem moziban.

Egy asszony élete (Une vie)

A francia-belga Une vie nem igazán vett le a lábunkról, pedig a téma izgalmas és tanulságos. Az 1800-as években játszódó normandiai történet azt próbálja megmutatni, hogy az életben semmi sem fekete vagy fehér, és hiába igyekszünk mindent kiszámíthatóvá tenni, akkor zúdul ránk a balszerencse, amikor egyáltalán nem számítunk rá. A fiatal, üde és demokratikus családi hátérrel rendelkező Jeanne számára minden adott, hogy boldog legyen. Csakhogy rosszul választ férjet, és az akkori társadalmi berendezkedés nem engedi kiszabadulni a csapdából, egész életében viselnie kell ennek következményeit. A kosztümös film melankolikus hangulata, lassúsága nekünk túl sok volt, ám aki olvasta Guy de Maupassant Egy asszony élete című regényét, annak bátran ajánljuk Stéphane Brizé rendező munkáját, hiszen az adaptáció egészen jól visszaadja a regény hangulatát.

Francia-belga film, 1 óra 59 perc. Rendezte: Stéphane Brizé. Szereplők: Judith Chemla, Yolande Moreau, Jean-Pierre Darroussin. Vetítik még június 5-én, hétfőn 17:30-tól a Cinema Cityben (Iulius Mall).

1993 nyara (Estiu 1993)

Carla Simónra mindenképp figyelni fogunk ezután, a spanyol rendező ugyanis első nagyjátékfilmjében remek érzékkel választott szereplőket (köztük két zseniális kislányt) és sikerült belőlük hiteles karaktereket építenie. Ez a film mindenképp kihagyhatatlan azoknak, akiket elbűvöl a kőházas, napsütötte katalán vidéki táj, illetve azoknak is, akik szülők, vagy gyerekek nevelkednek a közelükben. A hatéves Frida elveszti a szüleit, és nagybátyja családjához kerül, ahol nem csak az új környezetet, új szabályokat, de az új szülőket és új kistestvérét, Annát is meg kell szoknia. A jövevény befogadása pedig a legtudatosabb, legjófejebb családnak is megpróbáltatás. A kamera mindig kivárja a megfelelő arcrezdüléseket: érzelemdús helyzeteket, hiteles reakciókat látunk lassú, ráérős snittekben.

Spanyol film, 1 óra 37 perc. Rendezte: Carla Simón. Szereplők: David Verdaguer, Fermí Reixach, Bruna Cusí. Vetítik még: június 6-án, kedden 19:30-tól a Cinema Cityben (Iulius Mall).

Éjszakai élet (Nightlife)

A fesztivál második napjának nagy kedvence számunkra a Nightlife. A film hangulatában, kameramozgásában és jeleneteiben nagyon hasonlít a román újhullámra. Damjan Kozole rendező képes végig fenntartani a kíváncsiságunkat, az izgalmas és sejtelmes krimiben például fő szálként ott kacskaringózik a szexuális perverzitás, amelyről - akárcsak a történtekről - soha nem kapunk tiszta képet. Mindössze pár szó, hogy érzékeltessük, tényleg nem piskóta a történet: hatalmas, fekete análdildót találnak az életveszélyesen szétcincált, kutyamarcangolás nyomait viselő, és az utcára krisztusi pózban kidobott áldozat ágyékkötőjében. Miközben az orvosok a közismert ügyvéd életéért küzdenek, felesége megpróbálja vesztegetéssel, bizonyítékok elrejtésével megmenteni a férjét a szégyentől. Mert néha jobb a halál, mint a nyilvánosság és a sajtó.

Szlovén-macedón-bosnyák film, 1 óra 33 perc. Rendező: Damian Kozole. Szereplők: Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandic. Vetítik még: június 7-én, szerdán 22:00-tól a Cinema Cityben (Iulius Mall).

A félszemű király (El Rey Borni)

Önkéntelenül is Hajdu Szabolcs kamarafilmje, az Ernellák Farkaséknál jutott eszünkbe a katalán Marc Crehuet rendezte A félszemű király (El Rey Borni) című spanyol feketekomédia nézése közben. A történet nagyon ismerős lehet a marosvásárhelyiek számára, ugyanis azt két évvel ezelőtt a Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata is bemutatta. A TIFF versenyprogramjában szereplő négyszemélyes szereposztású produkció jeleneteit szinte teljes egészében egy lakásban forgatták, a történet két házaspárról, de még jobban leszűkítve a két házaspár férfitagjairól szól. Feleségeiken keresztül ismerkednének meg egy vacsora alkalmával, de hamarosan kiderül, hogy ők bizony már találkoztak egyszer. Bár az élethelyzet extrém, a mai modern világban hihető. A nézői élmény sírós-kacagós, garantáltan sokáig nem feledjük el.

Spanyol film, 1 óra 27 perc. Rendezte: Marc Crehuet. Szereplők: Alain Hernández, Miki Esparbé, Betsy Túrnez. Vetítik még: június 9-én, pénteken 12:30-tól a Győzelem moziban.

76 perc és 15 másodperc Abbas Kierostamival

Az elmúlt években legalább ötször megnéztük Abbas Kierostami iráni rendező A cseresznye íze című filmjét, így izgalommal ültünk be szombaton a 76 minutes and 15 seconds with Abbas Kierostami című dokumentumfilmre. Az alkotást Seifollah Samadian rendezte, akit 25 éve fűz szoros barátság és együttműködés Kierostamihoz. A több száz órás felvételből kimazsolázott több mint egy óra alatt ízelítőt kaphattunk, hogyan dolgozik Kierostami, hogyan képes meglátni a hétköznapi jelenetekben, képben a szépséget, a mást. Aki rá szeretne csodálkozni, mennyi perspektívája és szépsége van a zuhogó esőben menetelő katonabakancsoknak, vagy mennyi izgalmat rejt az esőcseppektől elhomályosított szélvédő, annak kötelező a portréfilm. A vetítés külön csemegéje a Take me home című, 16 perces Kierostami-film.

Iráni dokumentumfilm, 75 perc és 15 másodperc. Rendezte: Seifollah Samadian. Szereplők: Abbas Kiarostami, Juliette Binoche, Massoud Kimiai, Jafar Panahi. Vetítik még: június 10-én, szombaton 19:45-től a Sapientián.

A belgák királya (King of the Belgians)

A TIFF-megnyitón vetített film után Fülöp belga király fényképére rákeresve észrevehetjük, hogy filmbeli alteregója, III. Miklós (Peter Van den Begin) tényleg hasonlít rá egy kicsit. Épp csak annyira, amennyire a filmbeli, két részre szakadt Belga Királyság, vagy az Európai Unióhoz csatlakozó Törökország hasonlít a valódi országokra. A film megmarad a sztereotípiák szintjén, ami Nyugat- és Kelet-Európát illeti, hozzátesz néhány népmesei fordulatot és Odüsszeia-reminiszcenciát, és az egészet ál-dokumentumfilm formájában tálalja. A nagylelkű, becsületes és kissé bárgyú uralkodóról a végére kiderül, hogy mégiscsak életrevaló, ezzel együtt az okosan felépített, jó humorú film ad némi reményt, hogy Brexit ide vagy oda, a sokféle, recsegő-ropogó Európa szétesése talán mégis elkerülhető.

Belga-holland-bolgár film, 1 óra 34 perc. Rendezte: Peter Brosens és Jessica Woodworth. Szereplők: Peter Van den Begin, Bruno Georis, Lucie Debay. Vetítik még: június 10-én, szombaton 22:15-től a Cinema Cityben (Iulius Mall).

A vérben (In the Blood)

A fesztivál második napján dán filmre fájt a fogunk, a választásunk pedig Rasmus Heisterberg In the blood című munkájára esett. A Koppenhágában játszódó történet olyan egyetemistákról szól, akik nyakig ülnek az alkoholban, buliban és a nőzésben. Ám míg a többiek a heppaj mellett a felnőtté válást is kóstolgatják, a főszereplő, Simon nem képes kilépni a kamaszkorból. A helyenként leülős film számunkra nem igazán mutatott újat, meglepőt, ám mégis van egy erőssége: bár a cselekmény a fejlett nyugaton, Koppenhágában játszódik, annyira tipikus, hogy akár Kolozsváron is történhetne - annyi különbséggel, hogy a dán fiatalemberek bármikor el tudnak ugrani egy kis kiruccanásra Berlinbe.

Dán film, 1 óra 54 perc. Rendezte: Rasmus Heisterberg. Szereplők: Kristoffer Bech, Elliott Crossett Hove, Victoria Carmen Sonne. Vetítik még június 11-én, vasárnap 20:30-tól a Dacia moziban.








EZT OLVASTA MÁR?

X