Moldvába, Ukrajnába is Spanyolországba is eljutott az Osonó Színházműhely


-A A+

Kétlaki évadot zárt az Osonó Színházműhely, amely az elmúlt évadban Sepsiszentgyörgyről főként Budapestre helyezte át tevékenységét, számolt be Fazakas Misi. Ugyanakkor moldvai és ukrajnai közönségnek is játszottak.

A színházműhely vezetője szerint az elmúlt évadban a két műsoron lévő előadást 70 alkalommal mintegy 4600 néző számára játszották Magyarországon, Romániában és Kárpátalján. Emellett előadásaik után 56 interaktív közönségtalálkozót is tartottak, de szerveztek 6 drámatábort, 1 fesztivált és 62 műhelyfoglalkozást.Fazakas Misi szerint az elmúlt évad a hosszú távú stratégia kidolgozásának éve volt az Osonónál, ennek eredményeként elkezdődött a jelentős projektek átköltöztetése Budapestre. A Bakelit Multi Art Centerrel partnerségben és budapesti fiatalok közreműködésével készült el az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadás magyarországi adaptációja.

A produkciót számos magyarországi iskolában és színházban mutatta be a társulat. Legközelebb szeptember második felében lesz látható. A közel 490. alkalommal bemutatott előadás nagy érdeklődést keltett a Galați-i Butterfly Effect ITF Független Színházi Fesztiválon. Az évad során több romániai turnén szerepelt a Fazakas Misi által rendezett produkció, így jutott el először az Osonó moldvai városok nézőihez is.Az előadás külföldi turnéi közül legfontosabb a Bethlen Gábor Alap által támogatott ukrajnai turné volt, amely során öt olyan kárpátaljai szórványtelepülésen került bemutatásra a fiatalok történeteit feldolgozó produkció, ahol még soha nem járt színházi társulat.

Emellett a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című koprodukciót több alkalommal láthatta a háromszéki közönség és nagy sikerrel mutatta be a társulat a székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón. A közönségsikerre való tekintettel a következő évadban is műsoron marad a Székely Csaba trilógiájának középső része.

Az Osonó Színházműhely oktatási projektjeinek részeként a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár - több tréninget tartott tíz olyan erdélyi településen, ahol a színház megtapasztalása nehézséget okoz a szociális, gazdasági vagy földrajzi helyzetük miatt. Másik oktatási program volt a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrehozott országos osztálytermi színházi projekt, amely által 11 romániai iskola közel 1 000 diákja részesült komplex színháznevelésben.A Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával több tanulmányutat és képzést szervezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára.

Fazakas Misi szerint az évad kimagasló szakmai elismerése a társulat meghívása volt a spanyolországi Logroñoban megrendezett Peerform It! nevet viselő nemzetközi színházi konferenciára, amely keretén belül az Osonó, mint Románia egyetlen képviselőjét a sajátos színházpedagógiai módszereit és színházi nevelési tapasztalatait mutatta be.

Az Osonónak több projektje is van sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen, így folytatták a két éve elkezdett színjátékos képzést. A Fazakas Misi és Mucha Oszkár valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett képzés- és műhelyfoglalkozás sorozatra került sor. A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott társulat a nyáron két nemzetközi ifjúsági projektet hoz létre, egyet Litvániában és a másikat Romániában.

Ezen kívül sor kerül a hagyományosan megtartott nyári táborokra is: július 23- 27. között a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra, az augusztus 21-26. között zajló Nemzetközi Drámatáborra, valamint az augusztus 27-31. között megrendezésre kerülő, pedagógusok számára megszervezett Színjátékos Drámatáborra.

Mindezek mellett az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás két összművészeti fesztiválon lesz látható: július elsején a Double Rise-on, valamint augusztus 5-én az Ördögkatlanon, mondta Fazakas Misi.








EZT OLVASTA MÁR?

X