Sebestyén Mihály a Látó színpadán


-A A+

A 2013-as év első Irodalmi Színpadát tartotta szombaton este az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház új épületében a Látó, ahol Sebestyén Mihály íróval Demény Péter szerkesztő beszélgetett.

Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget, hangsúlyozva, hogy az irodalmi estet akár megnyitónak is lehet tekinteni, hiszen ezentúl az bábszínház-épületben szervezik a folyóirat Irodalmi Színpad elnevezésű rendezvényeit.sebestyen mihaly iroi estje ae 01

Sebestyén Mihállyal, a Látóban rendszeresen közlő íróval a beszélgetést személyes élményének megosztásával indította Demény Péter, felidézte, hogy honnan ered ez az ismeretség-barátság. A Babeş-Bolyai Tudományegyetemen találkozott először Sebestyénnel, aki tanára volt 1992-93-ban a könyvtárszakon. „Egy jó tanár attól jó, hogy személyessé teszi az információt. Ült a katedra mögött, mesélt, magyarázott, gesztikulált és grimaszkodott és közben úgy tanított, hogy észre sem vettük, hogy tanít" – emlékezett Demény.

Rövid élettörténet következett, majd annak tisztázása, hogy az író tulajdonképpen szakmailag minek is nevezi magát. A Romániai Magyar Irodalmi Lexikon 5/1-es kötetében ugyanis az olvasható, hogy Sebestyén Mihály művelődés-történész, elbeszélő. „Kolozsváron az Akadémiai Könyvtárban olvastam fel az első tudományos dolgozataimat, amelyekből aztán kikerekedett a művelődés-történet. Amikor mást nem nagyon lehetett csinálni, akkor egyfajta kripto-Erdélytörténettel foglalkoztam. A művelődéstörténet ugyanis egyfajta köztes történet volt, amely magába foglalta a kultúra-, a társadalom- és a politikatörténetet is" – magyarázta a meghívott.

A történész beszélt tanulmányairól, tanárairól, a Gaál Gábor körről, az Echinoxról, kutatói és szépírói tevékenységéről, az 1983-ban megjelent. Bethlen Gábor leveleit tartalmazó kötetéről, az 1990 utáni lehetőségekről és felkérésekről. A rendszerváltást követően rájött arra, hogy az embereket sokkal jobban izgatja az, ami a közelmúltban történt velük, ami a szűk környezetük múltjához tartozik. Város- és kisebbségtörténettel kezdett el foglalkozni, tudományos munkák, előadások következtek, amelyek a mai napig érdeklik a közönséget.sebestyen mihaly latoesten bzs 03

Sebestyén Mihály nem csupán a „vájtfülű" hallgatóságnak beszél szívesen Marosvásárhely, vagy Erdély történetéről, de a taxisofőröknek is elmagyarázza egy-egy utca régi nevét, épületek egykori rendeltetését. „Az emberek, így a taxisofőrök is, kezdenek figyelni arra a környezetre, amelyben élnek, de amely eddig megszokottnak, szürkének és unalmasnak tűnt, sikerül felkeltenem a figyelemüket az érdekességekre, sajátosságokra" – mondta.

Honnan ez a mesélő kedv? – kérdezte Demény Péter. A válasz egyszerű és magától értetődő: „mesélő családban nőttem fel, mindig meséltek arról, hogy mi történt velük, és a személyes történetek mélyebb betekintést nyújtottak a történelembe, egy közösség, egy város, egy ország, vagy akár egész Európa történetébe" – válaszolt Sebestyén, aki a tudományos munkák és a szépirodalom mellett kiadott egy vicces kötetet is Túlélő készlet címmel. Mint mondta, a humor szintén családi vonás, de egyfajta túlélő készlet is, hiszen szülei és más rokonai a humornak köszönhetően élték túl a megpróbáltatásaikat az auschwitzi priccsen, a munkatáborban, vagy a Duna-csatornánál.sebestyen mihaly latoesten bzs 02

Sebestyén Mihálynak 16 kötete jelent meg eddig, de elkészült már a következő, illetve folyamatosan készülnek a további tudományos és novelláskötetei.

Zárszóként arról beszélt, hogy értelmiséginek vallja magát, aki értelmiséginként is akar élni, viselkedni és gondolkodni, valamint hatni az emberekre az értelem által.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X