Lezárult a #BARIKÁD audiovizuális slam produkció erdélyi turnéja


-A A+

Október 19. – november 5. között hét erdélyi városban – Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron, Szatmáron és Nagyváradon – mutatta be a #BARIKÁD az ’56-os szabadságharc romantikája című audiovizuális ünnepi slam produkciót az RMDSZ a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont közreműködésével.Fotók forrása: RMDSZ Facebook oldala

„Úgy gondolom, ez egy jó alkalom volt arra, hogy megmutassuk az iskolásoknak, de a felnőtteknek is, hogy miként válhat emberközelibbé egy megemlékezés napjainkban, hogy egy bevett gyakorlatot hogyan lehet nem szokványos módon átértékelni és új perspektívába helyezni”– nyilatkozta a turné kapcsán Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke. A többállomásos turnén a fiatal művészek különböző iskolák dísztermeiben mutatták be produkciójukat.

Bodor László elmondta: nem titkolt szándékuk a jövőben is hasonló fiatalos programokkal nyitni az iskolások felé. „Fontos, hogy továbbvigyük hagyományainkat, amelyek meghatározzák identitásunkat. Meggyőződésem, hogy a fiatalokban is ott lakozik ez a szándék, viszont ahhoz, hogy kellő nyitottsággal fogadják a hasonló rendezvényeket, az ő nyelvükön kell szólnunk” – adott hangot meggyőződésének az ügyvezető alelnök, aki úgy véli: túl kell mutatni a hagyományos megemlékezéseken, amelyek pusztán a koszorú letételre alapoznak. „Nekünk utat is kell mutatnunk a fiataloknak arra, hogy miként lehet jobban és fiatalosabban ünnepelni egy régmúlt forradalmat, lefordítani a szabadságtörekvéseket a mai kihívásoknak megfelelően” – nyomatékosított a programokért felelős alelnök.

Banga Szilárd, a Nest alapítója úgy véli: ahhoz, hogy a jövőnket jobb irányba tudjuk terelni, elsősorban az iskolás gyerekekkel kell elkezdeni a párbeszédet – ennek a párbeszédnek pedig azt is kell jelentenie, hogy minél több rendezvényt vigyenek be az iskolák falai közé. „Egy diák a napjának jelentős részét az iskolában tölti. Véleményem szerint tennünk kell azért, hogy a fiatalok ne szürke falú intézményként tekintsenek erre, hanem olyan helyként, ahol a tanulás mellett más témákkal is találkozhatnak, így még több minőségi időt tölthetnek el itt. Ezt pedig alternatív és fiatalos eszközökkel lehet csak elérni” – összegzett.








EZT OLVASTA MÁR?

X