Rajtol a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál


-A A+

Megkezdődött Marosvásárhelyen a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A nulladik napon, szerda délután elsőként a Călin Peter Netzer által rendezett Ana, mon amour című alkotást tekinthették meg a nézők. A hivatalos megnyitót csütörtök este tartják a Kultúrpalota nagytermében.

A 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja már csütörtökön koradélután elkezdődött. A beválogatott rövidfilmek között román, amerikai, magyar, orosz, német, angol, belga, tunéziai, portugál, francia, indiai, török, Sri Lanka-i, lengyel, spanyol, bolgár, svájci, olasz, iráni, osztrák, argentin rendezők alkotásai láthatók.

A program szerint pénteken és szombaton is a versenyfilmeké a főszerep, a díjkiosztó ünnepséget szombat este fél 8-tól tartják. Akinek nem volt ideje az összes rövidfilmet végignézni, az a nyerteseket egy tömbben láthatja vasárnap délelőtt a Kultúrpalota nagytermében.

Csütörtök este negyed 7-kor nyílik meg a Kultúrpalota földszinti kiállítótermében a Magma Kortárs Közeg netWorks című tárlata, válogatás Matei Bejenaru, Vasile Croat/Horváth László, Csiki Csaba, Irwin Group, Kisspál Szabolcs, Pacsika Rudolf, Lia Perjowski, Szombathy Bálint, Váncsa Domokos hálózatokra épülő, vizualizáló munkáiból.

A romániai, magyarországi és szlovéniai művészek kiállítása egy tágabb értelmezési keretben mutatja be azokat a műveket és projekteket, amelyeknek alapja valamilyen típusú hálózat, kapcsolati rendszer. A kiállításon megtekinthető Angel Judit Barabási Albert-László hálózatkutatóval készített interjúja is, illetve a budapesti ARTPOOL Művészetkutató Központ archívumának A kapcsolatművészet kertje/Ray Johnson website projekt-je.

A két leginkább várt magyar játékfilm vetítését követően közönségtalálkozó is lesz. Török Ferenc: 1945, illetve Herendi Gábor: Kincsem című alkotásainak stábjával beszélgethetnek az érdeklődők.
EZT OLVASTA MÁR?

X