A legszebb karácsonyi ajándék – a kolozsvári adventi könyvvásáron jártunk


-A A+

Az adventi vásárok, forgatagok idejét éljük. A forralt bor, kalács és a csillogó ünnepi kellékek mellé viszont valamifajta szellemi táplálék sem jön rosszul, ami mi más lehetne, mint egy jó könyv. A kolozsvári IDEA Könyvtér által szervezett adventi könyvvásáron jártunk.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett adventi könyvvásár a kolozsváriak számára már igazi könyvünnep. Lehet nézelődni, beszélgetni a standoknál a könyveket lapozgatva – meg persze vásárolni –, ugyanakkor pezsgő szellemi feltöltődést is kínál ez a négy nap: csütörtöktől vasárnap estig. Az odalátogatót nemcsak az ilyenkor szokásos vásárlási kedvezmények és tombolajegyek várják, de könyvbemutatók egész sora. Ráadásul a szervezők a kisgyermekes családokra külön is gondoltak: minden nap 15 órától 19 óráig gyerekmegőrző is üzemel.

Az biztos, hogy akinek kétségei voltak az ajándékozással kapcsolatban, tudniillik hogy mit is vegyen szeretteinek, a könyvvásáron azonnal elillantak. Legfeljebb a minőségi könyvek bősége jelenthet gondot. Az erdélyi könyvkiadók által felsorakoztatott könyvek tematikáját szinte lehetetlen számbavenni. Klasszikus és kortárs gyerekkönyvek, tankönyvek, iskolai munkafüzetek, atlaszok, színezők, az ifjúsági irodalom színe-java – és akkor csak a gyerekhez szóltunk.

A felnőttek számára egyfelől a frissen megjelent erdélyi szépirodalom jelenthet zavarbaejtő bőséget. Másfelől, aki inkább klasszikusokra vágyik, az is megtalálhatja választását egy-egy új kiadású könyvben. Erdélyi vonatkozású tanulmány- és esszékötetek, író- és művészportrék, népművészeti, helyismereti albumok sorakoznak a standokon, de aki csak egy jó önsegítő könyvet, esetleg egy szakácskönyvet szeretne, annak sem kell csalódnia.  Mindent egybevetve: egy ilyen könyvvásárt látva korántsem elcsépelt az a mondás, miszerint a könyv a legszebb ajándék!

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara mint házigazda

Murádin János Kristóf, a Sapientia EMTE kolozsvári karának adjunktusa, kari kancellár megkeresésünkre elmondta, hogy az egyetem Tordai úti épülete örömmel ad helyet az adventi könyvvásárnak. A főszervező IDEA Könyvtérrel kialakított baráti és szakmai kapcsolat élteti ezt a rendezvényt. Kiemelte, Kolozsváron amúgy is nagy hagyománya van a könyvek szereteténekm hiszen az erdélyi magyarság legfontosabb kulturális-tudományos központjaként a magyar (de nem csak) könyveknek mindig hálás felvevőpiaca volt. Advent időszakában, a karácsonyi ünnepekre készülődve még inkább fokozódik a míves kötetek forgalma, terjedése – tette hozzá Murádin János Kristóf.

Arra a kérdésre, hogy mint felelős vezető, de mint magánember is, hogyan látja a Sapientia házigazda szerepét hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyar kiadók műveit egy helyszínen felvonultatni óhajtó IDEA Könyvtér kezdeményezését fel kell karolni, annak otthont kell nyújtani. A Sapientia EMTE ebben eddig is, most is és ezután is partner lesz. Hiszen a magyar demográfiai szempontból lassan sajnos szórványosodó jellegű Kolozsváron a magyar könyv lehet az egyik legfontosabb közösségmegtartó erő. A magyar nyelvű könyvkiadás továbbélését, a magyar olvasóközönséggel való kapcsolatának fenntartását és fejlesztését minden eszközzel támogatni kell, és ez egyetemünk küldetésének is fontos része – tette hozzá.

Murádin János Kristóf megfogalmazása szerint az adventi könyvvásár nagyszerű kezdeményezés, hiszen könnyebben elérhetővé teszi az írott magyar szót minden érdeklődő számára.” Ráadásul idén a nulladik nappal négynapossá váló rendezvény elég hosszú ideig tart ahhoz, hogy aki igazán akarja, felkereshesse a zsúfolt könyvstandokat. Erre hívunk mindenkit és így szeretnénk értékben gazdag és belső megújulásban méltó, áldott adventi várakozást kívánni” – üzente a házigazda intézmény nevében Murádin János Kristóf.








EZT OLVASTA MÁR?

X