Angyalok Amerikában – kétestés előadást mutat be a kolozsvári színház


-A A+

Rendhagyó, kétestés előadást mutat be hétvégén a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A 16 év fölötti nézőknek ajánlott Angyalok Amerikában egy homoszexuális pár történetén keresztül olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek – egy generációs eltolódással – a kelet-európai társadalmat is foglalkoztatni kezdték.

Tony Kushner kétestés drámáját decemberben és januárban már többször játszotta a színház, hivatalos bemutatója azonban pénteken és szombaton lesz. A két rész önállóan is értelmezhető, de igazán együtt ad ki egy egészet, magyarázta Tompa Gábor színházigazgató, aki szerdán a szereposztás egy részével együtt sajtótájékoztatón ismertette a darabot.A több szálon futó cselekmény középpontjában egy New Yorkban élő homoszexuális pár áll, akik a korabeli társadalom perifériáján élnek. A dráma összes szereplője valamilyen kisebbség tagja (melegek, zsidók, mormonok), akiket azonban emberi oldalukról mutat be a szöveg. A rendező és a díszlettervező, Victor Ioan Frunză és Adriana Grand állandó alkotópáros, az 1993-’94-es évadban bemutatott Shakespeare: Vízkereszt óta ez az első rendezésük Kolozsváron. Az Angyalok Amerikában című drámát már a bukaresti Metropolis Színházban is színpadra állították, Kolozsváron azonban új koncepció szerint dolgoztak.

Tompa Gábor elmondta, hogy Victor Ioan Frunză két-három javaslata közül azért választotta éppen Tony Kushner másságról, szexuális és egyéni szabadságról szóló drámáját, mert olyan pillanathoz érkezett a kelet-európai társadalom, amikor beszélni, vitázni kell erről. A társadalom sokféle, de mindenkinek joga van hallatnia a hangját, joga van a valós párbeszédhez, fogalmazott a színházigazgató.

Az 1956-os születésű amerikai dráma- és forgatókönyvíró, Tony Kushner 1993-ban Pulitzer-díjat kapott az Angyalok Amerikában (Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes) című drámájáért. Szintén Kushner írta a forgatókönyvét a drámából 2003-ban készült minisorozatnak, amelyben Al Pacino, Meryl Streep és Emma Thompson játszott, ezért forgatókönyvírói Emmy-díjat is kapott, a produkció tíz másik Emmy-díja és négy Golden Globe-díja mellett. Ezután két kiemelkedő filmes munkája is volt: ő írta Steven Spielberg 2005-ös München és 2012-es Lincoln című filmjeinek a forgatókönyvét.

Az előadásban nyolc színész játszik, néhányuk több karaktert alakít. Az egyik főszereplő Roy M. Cohn, aki egyébként létező személyből, Donald Trump korábbi ügyvédjének alakjából inspirálódott. A befolyásos, „minden hájjal megkent” politikust Bogdán Zsolt alakítja, aki a próbafolyamatból a rendező munkamódszerét emelte ki. Frunză, akivel Bogdán negyedéves vizsgaelőadásában is együtt dolgozott, „árnyaltan” dolgozik a színészekkel, kevés instrukciót ad a színésznek, aki mint „papírcsónak egy kád vízben, a külső behatásoknak megfelelően megtalálja a helyét” – fogalmazott.A Louis Ironsont alakító Bodolai Balázs számára „rázós út” volt a próbafolyamat, nehezen fogadta el Frunză „non-intervencionista” munkamódszerét, de a végére értékelni tudta. „Nem volt könnyű átlépni a test intimitását egy másik férfival szemben, sokáig kerestem, hogy ez hogy tudjon megtörténni, ezen kívül nagyon tetszett, hogy a darab csak részben tematizálja magát a homoszexualitást, legalább olyan hangsúlyt fektet arra, hogy mit jelent a hűség, szerelem, halál, boldogság” – tette hozzá Bodolai.A színész szerint az egész darabot áthatja a szerző, Tony Kushner meggyőződése, hogy az egyénnek megéri harcolni, illetve, hogy minden cselekedetnek van következménye, „minden újra visszajön hozzánk.”

A Reagan-korszak AIDS-járványa kapcsán született drámát az 1990-es évek elején mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. A már említett HBO-minisorozat mellett számos emlékezetes színpadi feldolgozása volt, például Krzysztof Warlikowski lengyel-francia koprodukciós rendezésében, illetve Andrei Șerban rendezésében a budapesti Nemzeti Színházban. 2017-ben a Londoni Nemzeti Színház is bemutatta, az előadásból kétrészes mozifilm is készült.

Az előadásban Bogdán Zsolt, Árus Péter, Imre Éva, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Kató Emőke, Balla Szabolcs, Tordai Tekla látható. A kétestés előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online. Aki mindkét részére jegyet vásárol, kedvezményben részesül.








EZT OLVASTA MÁR?

X