Felszabadító ráközelítés a csíkszeredai Új Kriterion Galériában


-A A+

Zoom in (Ráközelítés) címmel nyílt meg szerda este Csíkszeredában Zoltán Béla Bukarestben élő képzőművész kiállítása az Új Kriterion Galériában.

Alapvetően papírra rögzített akriláttűnéseket szemlélhetünk bő két hónapon át Csíkszeredában, a kortárs művészekre összpontosító Új Kriterion Galériában olyan műveken, melyekre alkotójuk a festékrétegeket festőhengerrel, festékszóróval, festőkéssel, csepegtetéssel juttatta a vászonra.

A valóság képeiből készít kivágásokat, s ezek a ráközelítések tükrözik alkotójuk, Zoltán Béla képzőművész választásait, egyéni hangsúlyait – fogalmazott a Csíkszeredában szerda este, Zoom in (Ráközelítés) címmel megnyílt egyéni tárlatról Adrian Buga műkritikus. A tárlatot az 1977-ben született, Kolozsvárott művészeti- és dizájntanulmányokat végzett művész jelenlétében Részegh Botond, a galéria művészeti vezetője nyitotta meg.

Adrian Buga műkritikus a Csíkszeredában június 18-ig látható tárlatanyagról úgy véli: „aprólékos, egyirányú világ – a részleteké”, lévén, hogy „Zoltán Béla tekintete rendelkezik a zoom in (a ráközelítés) automatikus erejével, így a vizuális tapasztalat megsokszorozódik”.

A kiállítás katalógusában is szereplő méltatás szerint a ráközelítés eredményei: gyárkapuk, városrészek, metróállomások vagy rozsdás vaskerítések részletei, és mindezek „bonyolult vizuális atlaszát képezik alkimista alkotójuknak, akinek ihlete mindenütt tetten érhető: a válogatásban, a kompozícióban, a képek kivitelezésében. Festészete intuitív, felszabadult és egyben felszabadító”.

A művész Adrian Buga szerint olyan urbánus részleteket szeret kutatni, melyekben együttléteznek a felismerhető (figuratív) alakzatok a tiszta festészeti (absztrakt) felületekkel: „a vizuális megismerés és teremtés folyamatában a művész ráközelít a képre, újjáépíti azt és megpróbálja új képpé alakítani. Ez a megfestett világ közel áll hozzánk. Zoltán Béla részletei szorosan kapcsolódnak „ráközelítő-készülékéhez”, fáradhatatlanul kutató szemeihez, belső látásához”. 








EZT OLVASTA MÁR?

X