Kétszer több alkotó jelentkezett az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra


-A A+

2249 pályamunka érkezett be összesen 934 alkotótól az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra, ami közel kétszeres növekedést jelent az előző kiadáshoz képest, közölték a szervezők.

A Biennálé néhai kurátora, az egy évvel ezelőtt elhunyt Siklodi Zsolt által sokszor hangoztatott célkitűzés – „...egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben…” – egyre inkább megvalósíthatónak látszik a pályázók származását tekintve. Világszerte 58 országból jelentkeztek, a 2012-es és 2014-es kiadásokhoz hasonlóan a Magyarországi, Romániai és Lengyelországi vonal még mindig a legmarkánsabb, de egyre inkább erősödik az orosz, a szerb, az indiai és a kínai képviselet is, írják közleményükben a szervezők.

Az 5. Grafikai Biennálé határideje április 3-án éjfélkor járt le, ezt követően került sor a zsűrizés első szakaszára április 5-6. között, a Kovászna Megyei Művelődési Központban. A Biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriș a Kolozsvári Művészeti Egyetem docense, dr. Erőss István az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész az EMŰK vezetője, Kónya Ábel a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész. A szakmai zsűri öt tagja a helyszínen, ketten pedig online bírálták el az alkotásokat.Végül a több mint kétezer mű közül 292-őt válogattak be a második fordulóba. Dr. Erőss István grafikusművész elmondta, hogy az idei kiírásra igencsak változatos anyagok érkeztek, mindenféle tendencia képviselve volt. Az alkotók közti generációs különbségek is érzékelhetőek voltak, szépen kirajzolódott úgy az „idősebb” képzőművészek, mint az egyetemi hallgatók grafikai szemlélete. Ferencz S. Apor, a Biennálé kurátora hozzátette, külön öröm az, hogy a pályázó alkotók nagy része tudatosan, a „G5" kiírás alapkoncepciójának megfelelően küldött be alkotásokat.

A továbbjutó munkák jegyzékét és az alkotók névsorát szerdán hozzák nyilvánosságra a Székelyföldi Grafikai Biennálé oldalán. A második fordulóba továbbjutott képzőművészeknek május 18-ig, postai úton, vagy személyesen kell eljuttatniuk az eredeti alkotásaikat a szervezőknek.
EZT OLVASTA MÁR?

X