Rendhagyó színházi bemutató Szatmárnémetiben


-A A+

Rendhagyó bemutató lesz ma vasárnap este a szatmárnémeti Északi Színház román tagozatán.

Három ismert magyar színész, Rappert-Vencz Gábor, Laczkó Tekla és Rappert-Vencz Stella egy kortárs román szerző, Octavian Paler Párbeszéd az óvatosságról és a szeretetről című filozófiai regényének, a tagozat színésze, Erdős Carol által készített színpadi változatát viszi a közönség elé.Eduardo

A darab Galileiről szól, pontosabban rajta keresztül az élet értelméről és önmagunk vállalásáról. Rappert V. Gábor annál inkább rászabottnak érzi Galilei szerepét, mert egy éve számára is feladatott a lecke: az adott körülmények közt, megannyi sikeres esztendő után marad-e tovább a Harag György Társulatnál, vagy felmond. Felmondott. Ezért már az első olvasásra úgy érezte, hogy Paler műve róla is szól.

A darab annyira megtetszett, hogy elhatározták: mielőbb magyarul is bemutatják, ráadásul ugyanebben a felállásban. Még nem tudják hol és mikor, de a magyar fordítás elkészült, az ő átköltésében. Aztán majd párhuzamosan játsszák, mikor a román, mikor a magyar változatot.

Egyébként az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a személyi állományában elég gyakran cserélődő román tagozatot magyar színészek segítik ki. Lőrincz Ágnes például már több főszerepben is fellépett, köztük Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájában.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X