Elhunyt Kira Muratova, moldovai szármású orosz filmrendező


-A A+

83 évesen elhunyt szerdán Kira Muratova filmrendező, forgatókönyvíró Odesszában. Az ukrán és az orosz film egyik legfontosabb alkotóját tavasszal Mészáros Mártával együtt részesítette életműdíjban a bécsi LET’S CEE filmfesztivál.

Kira Muratova 1934. november 5-én született a mai Moldova Köztársaság területén található Soroca városában. Élt Bukarestben, majd Moszkvában végzett először filológia szakot, utána rendezői diplomát szerzett a moszkvai Állami Filmintézetben, Szergej Geraszimov és Tamara Makarova irányítása alatt.Végelgyengülés (Asztenyicseszkij szindrom) című filmjéért 1990-ben Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinálén, emellett többször elismerték az „orosz Oscarral”, a Nika-díjjal, díjazta az orosz filmkritikusok céhe, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) is. 1994-ben tiszteletbeli Arany Leopárdot kapott a locarnói filmfesztiválon. 2017 óta tagja volt az Amerikai Filmakadémiának.

Utolsó filmje a 2012-ben készült Eternal Homecoming (Vecsnoje vozvrascsenye) volt, a szerelmi háromszögről szóló filmet a Római Filmfesztiválon mutatták be.








EZT OLVASTA MÁR?

X