Lépten-nyomon: körbeutazzuk Erdélyt Márkus Éva videobloggerrel


-A A+

Új rovatunkban Márkus Évával, az első erdélyi magyar doku-reality videoblog szerzőjével utazzuk körbe a tágabb értelemben vett Erdélyt. Az első epizódban Nagykárolyt fedezzük fel.

Utazni jó! Utazva felfedezni még jobb, főleg, ha mindezt azokkal teszed, akikkel öröm időt együtt tölteni. Számomra pedig az igazán felülmúlhatatlan az, ha ezt másokkal is megoszthatom. Teljesen más elbeszélésekből, regényekből vagy útirajzokból felfedezni valamit, mint ott lenni, látni, megtapasztalni.

Leülni az újrasarjadt szomorúfűz alá, amely szemtanúja volt Szendrey Júlia vívódásának, lesétálni az alagútba, amelyen Rákóczi Ferenc menekült a labancok elől, belépni a nagyváradi várba, amely két évszázadon keresztül volt a keresztény Európa félelmetes bástyája a muzulmán terjeszkedéssel szemben, találkozni a szamosújvári örményekkel, akik maguk meséltek felmenőik kalandos történeteiről, látni a templomot, ahol a világon elsőként mondták ki a lelkiismereti szabadság törvénybe való iktatását. Felfedezni Erdélyt, annak szépségeivel és gyengeségeivel együtt, ezt jelenti a Lépten-nyomon, az első erdélyi magyar doku-reality vlog.

Az első epizódban a partiumi Nagykárolyba utazunk, Károli Gáspár bibliafordító és a 100 éve elhunyt Kaffka Margit szülővárosába. Dr. Hágó Attila Nándor régész, helytörténész kalauzolt végig, nem csupán a nagykárolyi kastély impozáns termein, hanem a város és a kastély fontosabb történelmi állomásain.

A Lépten-nyomon nem egy televíziós műsor, stábbal, nagy költségekkel, hanem egy közvetlen, családias hangulatban készült kedvcsináló videóblog azok számára, akik, ha tehetik, szabadidejükben szívesen fedezik fel maguknak Erdély jellegzetes vagy éppen kevésbé ismert helyeit.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X