Lépten-nyomon, Szamosújváron: körbeutazzuk Erdélyt Márkus Éva videobloggerrel


-A A+

Új rovatunkban Márkus Évával, az első erdélyi magyar doku-reality videoblog szerzőjével utazzuk körbe a tágabb értelemben vett Erdélyt. A nyolcadik epizódban a Szamosújvárat fedezzük fel.

Párhuzamos utcák, átlós mellékutak, a házakon dúsan faragott ablakszemöldökfák, a főtéren osztrák-barokk stílusban épült örmény-katolikus székesegyház. A templomban egy Rubens-festmény, amely megjárta Rómát, majd Napóleon hajóin Franciaország felé vette az irányt, később egy angol király palotáját díszítette, onnan Bécsbe jutott.

A Lépten-nyomon szamosújvári epizódjából pedig az is kiderül, hogy hogyan került végül a szamosújvári örmények újonnan felépített székesegyházába. Ellátogatunk majd a szamosújvári börtönhöz vagy barátságosabb nevén a Martinuzzi-kastélyhoz, amelyben többek között Dobó István egri hős raboskodott, és itt tartották fogva haláláig Rózsa Sándort is, a valaha élt legismertebb magyar betyárt, kinek sírja a fogház előtti temetőben van. Armenopolis avagy Szamosújvár, az erdélyi örmények fővárosa lesz a Lépten-nyomon soron következő epizódjának helyszíne.








EZT OLVASTA MÁR?

X