A legnagyobb székelyföldi hagymafesztiválon jártunk


-A A+

Kilencedik alkalommal tartották meg a Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivált augusztus 20. és 27. között. Az idei ünnep különlegessége az volt, hogy az utolsó napon a Hagymás ételek főzőversenyével bővült a program. Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend által felajánlott vándorkupáért hét csapat szállt versenybe. Két kategóriában, hagyományos hagymatokány, valamint kreatív hagymás étel témában is bizonyítani kellett. Fotóztunk.Egy becsületes falusi fesztiválon helyi termékeket is lehet vásárolni, de egy becsületes hagymafesztiválon elmaradhatatlan portéka maga a hagyma.

Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend tagjai elsősorban zsűriként voltak jelen a fesztiválon, de nem tehették meg, hogy ők is ne főzzenek valami finomságot hatalmas paellasütő-tálcájukon. Persze nem versenyeztek, hiszen ha győznek, akkor az lett volna a baj, ha pedig nem, akkor meg az.

A madéfalvi hagymafesztivál főzőversenyének egyik legszívesebben látott vendége az ízletes hagymájáról híres Szilágyperecsen csapata volt. Az alpolgármester által vezetett szakácsok megragadták az alkalmat, hogy távoli szülőfalujukat népszerűsítsék. 

Fürge kezek. Az jó háziasszony pillanatok alatt felszeleteli hagymát, hát még a jó szakács.

Amíg a versenyzők belecsaptak a (lecsóba) hagymatokányba, addig a színpadon a Rokolya énekegyüttes adta meg az alaphangot. 

Voltak, akik az alapízt találták meg hamar. A szilágyperecseniek hagymarózsáját lehetett a legkorábban megkóstolni. Hamar kialakult a sor a standjuk előtt.

Közben főtt a hagymatokány is minden csapat üstjében. Mindegyikük megpróbálta egyedivé tenni a sajátját. A balánbányaiak például karamellizált zöldségekkel és savanyú uborkával tálalták. 

Közben a Székelyföldi Jégkorong Akadémia jövendőbeli hokistákat toborzott. Jégpálya híján gyephokival szórakozhattak a fiúk. A madéfalvi ifjúsági fúvószenekar is megmutathatta tudását a színpadon. Voltak, akik közelebb merészkedtek, hogy jobban lássanak. 

Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend tagjai vándorserleget ajánlottak fel a főzőverseny győztesének. Amíg eldőlt a végeredmény, Csibi József polgármesterre bízták annak megőrzését. 

Madéfalván 60 éves kortárstalálkozó is volt aznap. Az ünnepeltek a plébános vezetésével később csatlakoztak a fesztiválozókhoz.

A Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes is jelen volt az ünnepen, asszonykórus nélkül. Gyümölcsöző partnerségi kapcsolatot ápol Veresegyház és Madéfalva. 

A standok mögött javában zajlott a főzés. Minden csapat a legkreatívabb főzőtudományát akarta megmutatni. 

A főzőversenyt Szépvíz Polgármesteri Hivatalának csapata nyerte. Ferencz Tibor polgármester ekkor még nem tudta, hogy darált hússal töltött, baconbe csavart, borban párolt majd megsütött hagymájuknak köszönhetően ők kapják meg a vándorserleget.