Felveri-e a rendőrség vasárnap hajnalban a pizsamapartizó Laiát?


-A A+

Vasárnap hajnali 6-ig – a függetlenségi népszavazás reggel 9-kor kezdődne – adott haladékot a spanyol ügyészség parancsára eljáró Mossos d'Esquadra katalán rendőrség a tartomány több száz iskolájában tábort verő polgároknak, hogy elhagyják az épületeket. A Maszol kiküldött tudósítója szombaton keresztül-kasul bejárta Barcelonát, helyiekkel, politikusokkal és külföldi újságírókkal beszélgetett. 

A katalán főváros Gótikus-negyedének szívében található a Cervantes általános iskola, amely háromnapos hétvégi programmal érdemelte ki a homlokzatára kifeszített "Nyitott iskola" feliratú katalán zászlót.

A Maszol tudósítója a reggeli órákban kukkantott be. Az épület előterében kisebb étkezőt rendeztek be az önkéntesek, az épp lefőtt kávé illata lengi be a teret, az asztalokon croissantok, gyümölcsök. A pizsamapartizó gyerekek már rohangálnak a még kiterített matracokon, a felnőttek egy kicsit gyűröttebben készülnek a napra.

A 21 éves Laia csak most ébredt fel. Másodéves reklámszakos egyetemista a barcelonai egyetemen, és nagy függetlenségpárti. Mint mondta, az éjszaka folyamán a Mossos háromszor is benézett az iskolába, barátságosan szétnéztek, megittak egy-egy kávét is, de mindannyiszor elmondták, parancsba kapták, hogy vasárnap reggel 6-kor küldjék haza az embereket, zárják be az iskolát. Laia reméli, hogy szombat éjjel sokkal többen lesznek, és a tömeget látva a Mossos nem hajtja végre a parancsot.

Amúgy könnyen elképzelhető, hogy szombat estére megtelik a Cervantes iskola környéken lakókkal, ugyanis a kezdeményezők délutánra közös filmnézést, vacsora utánra pedig társasági játékokat terveztek. 

Közben Laia is kikászálódott az ágyból és barátjával reggelizik. 

Otthagytuk a Cervantes iskolát, és elindultunk szűk sikátorokon. Ami szembetűnő, hogy alig volt olyan ház, amelynek legalább egy erkélyére ne legyen kifeszítve a Señera de Cataluña. 

A Diadalívnél készülő turistaszelfik egyikéről sem fog hiányozni ezekben a napokban  a katalán nemzeti zászló.

Íme közelebbről is az épület.

Mindenhol falfirkák, plakátok tüzelik a polgárokat. "Szavazunk, hogy szabadok lehessünk" - hirdeti ez a házilag sokszorosított plakát.

A katalán nyelvű Mediapro médiatröszt vállalta magára, hogy nemzetközi sajtóközpontot hoz létre a függetlenségi népszavazásra érkezett több száz külföldi újságíró számára. Az épület előtt, akkreditációra várva, a különböző országokból érkezett sajtósok egymást is meginterjúvolják. A Maszol tudósítója rövid negyedóra alatt a katalán tévének és rádiónak, a baszk tévének és a BBC Radio riporterének is elmondta, miért fontos nekünk, erdélyi magyaroknak a katalán referendum.

Kölcsönkenyér visszajár, Mark Foster, a BBC Radio riportere is elemez.

A délelőtti sajtótájékoztató vendégei a függetlenségi referendum civil kezdeményezőinek, az ARC-nek és a Omnium Culturalnak az elnökei voltak. A két Jordi, Cuixart és Sanchez mindvégig katalánul beszélt, csak a spanyol újságírók kérdéseire váltott át az államnyelvre. Szerintük a Guardia Civil és az országos rendőrség vasárnap nagyon sokszor fogja magát kellemetlen helyzetben találni, hiszen egyfelől ott vannak a Madridból kapott parancsok, másfelől pedig ők is emberek, akik békés polgárokkal állnak majd szemben. Sanchez és Cuixart nem akart spekulációkba bocsátkozni arról, hogy a szavazás akadályoztatása esetén hány leadott voks kell a referendum sikeressé nyilvánításához.

Jordi Sanchez ANC-elnök szerint a világ szeme Katalónián van, ezért reméli, hogy a spanyol rendőrség visszafogja magát, és nem folyamodik erőszakhoz. Azt is reméli, hogy a Guardia Civil parancsnokainak lesz elég józansága ahhoz, hogy a helyzet ne durvuljon el, mert – mint fogalmazott – a felelőség százszázalékosan a hatóságoké. „A mi egyetlen eszközünk a békés ellenállás és a szavazás” – tette hozzá.

A szavazás vasárnap reggel 9-kor kezdődik, de Jordi Cuixart arra kérte a függetlenségpártiakat,  lehetőségeik szerint töltsék már az éjszakát is az iskolákban. Így ugyanis remélhetőleg elejét vehetik annak, hogy a rendőrség 6-kor az épületek elhagyására kényszerítse az embereket. Ugyanakkor arra is kérte a katalán polgárokat, hogy a szavazókörzetek bezárása után, este 9 óra után is maradjanak még egy kicsit a környéken, hiszen biztosítani kell a szavazatok megszámolását is, el kell kerülni azt, hogy a spanyol rendőrség elkobozza az urnákat. 

A sajtótájékoztató után egy másik iskola, az Arenal de Llevant udvarára is benézett a Maszol tudósítója. Itt is hasonló kép fogadta, a ragyogó napsütésben gyerekek tucatjai játszottak, kézimunkáztak, miközben a szülők természetesen politizáltak is egy kicsit. Egy apuka mondta el, hogy náluk kb. 50-en aludtak az épületben az elmúlt éjszaka, de szombatról vasárnapra ez a szám akár tízszeresére is nőhet. 

Az udvaron egy megfeneklett motorcsónak, árbócrúdjára felkerült Csőrike is.

Mivel a Földközi-tenger partján vagyunk, nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy megmártóztassuk a lábunkat. A víz meglepően meleg volt, a bátrabban ki is használták a lehetőséget egy kis nyárvégi fürdőzésre.

De a legtöbben csak napfürdőztek a Katalán-parton.