Visszafogottan indultak a Kolozsvári Magyar Napok, a járvány mellett az eső miatt is


-A A+

Esővel indult szerdán a koronavírus-járvány miatt eleve visszafogottabbra szervezett 11. Kolozsvári Magyar Napok, a közönség így inkább csak az esti, főtéri koncertre merészkedett ki. Amint az „Ami belefér!” jelmondat is hangsúlyozza, az augusztus 21-ig, péntekig tartó, három napos fesztivál szervezői olyan programot állítottak össze, ami a jelenlegi korlátozások között megvalósítható: könyvbemutatók, klasszikus zenei koncertek, színházi előadások szerepelnek benne, illetve több kiállítást is megnyitnak.

A korlátozott létszám miatt előzetes regisztrációra van szükség, amit online vagy a főtéren felállított infópontnál személyesen is meg lehet valósítani. Az infópontnál kapható a nyomtatott programfüzet is.

Ez lehet a Kolozsvári Magyar Napok egyik legnépszerűbb programpontja, tudomásunk szerint ugyanis több teltházas esemény van már, mégis Bogdán Zsolt előadásai iránt érdeklődhettek annyian, hogy inkább kinyomtatták az információt.

Az esőkabátjukról felismerhető önkénteseknek mindjárt első nap sok dolguk akadt: a kötelező lázmérés, a regisztrációk ellenőrzése és a rendszeres fertőtlenítés mellett a székeket szárazra is kellett törölniük.

A zuhék, illetve a köztük is kitartóan szemerkélő eső miatt valószínűleg sokan lemondtak a szerda délutáni szabadtéri programokról, de amint azt a szervezők korábban a Facebookon is bejelentették, az események csak extrém időjárási körülmények között maradnak el. Valóban, a Bánffy-palotában minden pontosan elkezdődött, akkor is, ha alig volt közönség.

A lázmérést – annak ellenére, hogy inkább csak szimbolikus, nekem például kerek 34 Celsius fokot mértek, igaz, a csuklómon – komolyan veszik: aki kiállítást szeretne látogatni a Bánffy-palotában, az kétszer is átesik a procedúrán, egyszer az udvarra, másodszor a kiállítótérbe való belépéskor.

A kiállításokat nem látogathatja egyszerre több mint 20 fő, ezért megnyitók alkalmával előfordul, hogy kicsit várni kell a belépésre. Persze bármikor visszatérhetünk, a Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt három tárlat például szeptember 6-ig látogatható.

A lacikonyha és vásár hagyományos helyszíne, a Farkas utca most üres, csendes, csak a templom tövében rendeztek be egy kis könyvvásárt. A kerítésen belüli területre maszkkal, kézfertőtlenítés után ajánlott belépni, amint arra az összes helyszínen kihelyezett táblák is figyelmeztetnek.

A könyvvásáron át vezet az út a Romkertbe, ahol a napos időre árnyékolókkal, az esős időre meg székvédőkkel készültek a szervezők.

Itt bukkantunk a Kolozsvári Városszépítő Egylet minikiállítására, amely az Erdélyi Történeti Múzeum gyűjteményéből kinyomtatott városfotókból áll, de a levendulacsokroknak köszönhetően a szaglószerveinkre is hat.

A Fő térnek csak egy részét kerítik körbe esténként, az 500 fő befogadására alkalmas nézőtér így körbejárható.

Három kapun is be lehet jutni a széksorokhoz…

…de a lázmérés, regisztráció-ellenőrzés és kötelező kézfertőtlenítés miatt érdemes időben érkezni.

A szerda esti Operagálára kezdett begyűlni a közönség, ekkorra már az eső is továbbállt.

A csendőrök többek között Kele Brigitta szopránt hallgatták, miközben szemmel tartották a közönséget. Sokan hallgatták hozzájuk hasonlóan a kerítésen túlról az előadást.