Ezt hagyta maga után Matthew, az évtized legnagyobb hurrikánja


-A A+

Haiti megkezdték a Matthew hurrikán halálos áldozatainak tömegsírokba hantolását - közölte egy kormányzati tisztségviselő vasárnap, miközben kolerás megbetegedések kezdődtek az ország hurrikán által letarolt részén, és a halálos áldozatok száma elérte az ezret.

A Matthew hurrikán, amely az elmúlt közel egy évtized legnagyobb erejű karib-tengeri vihara volt, múlt kedden söpört keresztül a Haiti délnyugati részén, magjában óránkénti 230 kilométeres sebességet is elérő széllel és szakadó esővel.

A térségben komoly aggodalmat kelt a kolera terjedése, ezért a hatóságok arra összpontosítanak, hogy vizet, élelmet és gyógyszert juttassanak a menedékhelyeken befogadott ezrek számára. A kolera súlyos hasmenést okoz, amely órákon belül az áldozatok kiszáradásához és halálához vezethet. A betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek fogyasztása révén terjed, lappangási ideje pedig rövid, ami megkönnyíti a járványok kialakulását.

A haiti kormányzat által a helyszínre vezényelt mentőcsapatok a hét végén nagy erőkkel dolgoztak a víztisztító berendezések javításán, és azon, hogy megtalálják a kolerás megbetegedések epicentrumát.

A Matthew hurrikán észak felé folytatta útját.  Az Egyesült Államok délkeleti partvidékéről emberek millióit evakuálták, miután Florida, Georgia és Dél-Karolina kormányzói otthonuk elhagyására szólították fel a part közelében élőket.

„Ez egy gyilkos vihar" - mondta egy sajtótájékoztatón Rick Scott floridai kormányzó. „Azonnal menni kell" - szólított fel később a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Peter Cook, a Pentagon szóvivője az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy a nemzeti gárda nagyjából 4500 tagját mozgósították az evakuálási műveletek támogatására.

Josh Earnest fehér házi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a Matthew valószínűleg az utóbbi évtized legnagyobb és legerősebb hurrikánja, amely Florida nyugati partja mentén pusztítva észak felé vette az útját. A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték.

A tűzszerészeket is be kellett vetni Dél-Karolinában, miután a Matthew hurrikán kitombolta magát a Folly-szigeten. A vihar után az egyik helyi lakos jelentette be, hogy legalább egy tucat polgárháborús ágyúgolyó vetődött a partra. Ez a terület ugyanis az északi szövetségi államok, vagyis az unionisták fontos központja volt, amikor a közeli Fort Morris-t támadták. Azóta a megszállás egy-két maradványát megtalálták, egy 1987-es építkezéskor például egy temetőre bukkantak, 1989-ben pedig a Hugo hurrikán hozott felszínre különböző katonai tárgyakat. Ez a gyűjtemény bővült most az ágyúgolyókkal.

Jelenleg Dél-Florida repülőterei ismét üzemelnek, a járatok szombat déltől indultak el. A légitársaságok gépeiket korábban kivonták a Matthew haladásának irányából, most ezek a gépek visszatérnek a régióba. A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.

​A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban kilenc ember vesztette életét a trópusi vihar következtében, négyen Georgia szövetségi államban, öten pedig Floridában.