Ekkora kaliberű sporteseményt még nem rendeztek Erdélyben


-A A+

Akkora kaliberű sporteseményt még nem rendeztek Kolozsváron, mint a vasárnapig tartó torna Európa-bajnokság.

Ez nem lett volna lehetséges, ha nem épül meg a Szamos partján a 7300 férőhelyes multifunkcionális csarnok, amely az utóbbi 2 év alatt a román valogatottak majd'minden jelentősebb mérkőzésének otthonául szolgált.

A kontinens 37 országa küldte el női és/vagy férfi tornaválogatottját Kolozsvárra, összesen 274 sportolót, 168 férfi és 106 női tornászt.

Az első emeleti kerengő-folyosó egyik sarkában kiállítást rendeztek be a román tornasport történelméről. Itt találkoztunk Kerekes Sándorral, a Kolozs Megyei Tanács volt alelnökével és Pop Dorinával, akik az '50-es, '60-as években a kincses város színeiben tornásztak. 

„Ha ezt meglátja édesanyám!” – tört ki Kádár Zoltánból, a Marosvásárhelyi Rádió sportszerkesztőjéből, amikor az egyik pannón meglátta édesapja, Kádár Antal képeit, A büszke fiútól tudtuk meg, hogy a 43-szoros (!) országos bajnok Kádár Antal '60-as évek egyik legjobb romániai tornásza volt, a hazai mezőnyben legyozhetetlennek tartották. Ő végzett először egy kézen állást a korláton. 1964-ben részt vett a tokiói olimpián, de 1968-ban objektív okok miatt nem jutott el Mexikóba. Edzőként a marosvásárhelyi ISK-nál számos tehetséget nevelt ki, többek között edzte azt a Moldovan Cristiant is, aki most a női válogatott edzője.

Ugyancsak az előtérben csíptük el Szabó Katit, minden idők legredményesebb romániai magyar olimpikonját. A Franciaországban élő négyszeres olimpiai bajnok a kolozsvári Eb egyik díszmeghívottja, nagyon sokan felismerik még a tornasport szerelmesei közül. 

Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy mikrofonvégre kapjuk a tornászlegendát, aki ízes háromszéki tájszólásban mondta el a Maszolnak, hogy ha valaha is hazaköltözne Romániába, akkor Kolozsvárt választaná otthonául.

Egy érzelemdús találkozásnak is szemtanúi voltunk, amikor Szabó Kati Ana Ghioane nyakába ugrott. Egymás szavába vágva mesélték el, hogy Ana most 80 éves édesanyja, az Onești-re férjhez ment Ghioane Mária édesanyja helyett anyukája volt az idegenbe szakadt 6 éves kis zágoni kislánynak. „Egy szót sem tudtam románul, Mária néni segített a beilleszkedésben” – mondta Szabó Kati. 

​Nem kizárt, hogy Szabó Kati los angelesi sikereinek is köze van ahhoz, hogy a kolozsvári csarnokban székely zászlóját büszkén lobogtató csíkszeredai hölggyel is találkoztunk. „A lányainknak és Berki Krisztiánnak” – válaszolta érdeklődésünkre, hogy kinek szurkol.

Ezek az izlandiak! Az észak-európai ország női tornaválogatottjának a névsora: Tinna Oninsdottir, Irina Sazonova, Sütő Ágnes (balra) és Belányi Alma Dominiqua (jobbra). Igen, nem tévedés, az izlandi tornacsapat 50 százalékát magyarok alkotják.

Sütő Ágnessel szóba is álltunk, mondott érdekeseket.

Az avatatlan szem értetlenül nézheti, ahogy a sportolók és edzők minden gyakorlat előtt újra és újraigazítják, tisztítják a szereket. A felemáskorláton a görög csapat két tagja előbb vízzel lepermetezte, majd egy nedves ronggyal letörölte a szert. Ezután újra felvittek egy vastag magnéziumport réteget a korlátra.

Ezek a lányok a magyar tornasport fellegvárának számító Békéscsabáról érkeztek Kolozsvárra. A teremben több helyen is láttuk magyar zászlókat, a döntőkre vélhetően többen is lesznek. 

Különösképpen azután, hogy a magyar versenyzők minden elvárást felülmúlva a férfi és női egyéni összetett versenyben és a szerenként döntőkben is érdekeltek lesznek. Minden szem Berki Krisztiánra, a londoni olimpia bajnokára szegeződik, aki a legjobb eredménnyel jutott a lólengés 8-as fináléjába.

A poén csütörtökön este csattant, amikor Kovács Zsófia a második legjobb eredménnyel jutott a női egyéni összetett döntőjébe. 

Nála jobb összetettre csak a brit Elissa Downie volt képes.

A verseny végén derült ki, hogy a másik magyar lány, Dévai Boglárka is ott lesz az egyéni összetett döntőjében. A lányok itt ezt még nem tudják, csak remélik.

Határtalan volt a boldogság, amikor az eredmény megjelent az óriáskijelzőn.

A mixt-zonában egymás szavába vágva nyilatkoztak a Maszolnak.

 


Kapcsolódó anyagokKapcsolódó anyagok