BL: szalondöntetlen Párizsban, előnyben a Bayern


-A A+

Az utolsó másodpercben szerzett góllal mentette döntetlenre a PSG otthoni környezetben játszott Bajnokok Ligája negyeddöntőjét a FC Barcelona ellen. A másik kedd esti összecsapáson a Bayern München németesen elintézte a Juventus Torinót, és megnyugtatónak számító két gólos győzelem birtokában várja a jövő heti visszavágót.

A Paris Saint Germain–Barcelona Bajnokok Ligája negyeddöntő két nagy visszatérővel indult, a rákbeteg Tito Vilanova gyógykezelése után tért vissza a Barca kispadjára, a februárban igazolt David Beckham pedig három év után játszhatott újra a BL-ben.

A párizsi csapat egyszer már ejtette ki a Barcát, és a hazai pályán már az első perctől a győzelemre törekedett, nyomás alá helyezték a spanyolokat. Az ötödik percben Lavezzi játszotta át magát két Barca-védő között, a mellel levett labdát aztán a kapufára csavarta, Valdés kapus már verve volt, csak súrolta a kezét a labdát.1936490 w2

Tíz perc után aztán Messiék kezdték átvenni az irányítást, a francia 16-os előtt folyt a játék, a tizedik percben David Villa került jó helyzetbe, de a védők mögé befutva lekésett a belőtt labdáról.

A 15. percben Beckham tekert 30 méterről a kapu elé, Moura fejese nem volt veszélyes, de a kipattanóból Pastore lövése tartott a bal alsó sarok felé. Valdés azonban a helyén volt, és megfogta a labdát. Az iram nem esett vissza, a másik oldalon jutottak helyzethez.

Ezután Ibrahimovic indult meg, és rutinosan elesett a kaputól 20 méterről, Piqué sárga lapot is kapott a buktatásért. A szabadot Ibrahimovic lőtte el, megint Valdésnak kellett kiütni a lapos lövést.

A PSG a védekezésben is kiválóan dolgozott, a Barcának nem hagyták a sokpasszos játékot, a két kulcsembert, Messit és Iniestát is jól kivették a játékból. A 25. percben újra a PSG jöhetett,  Moura sprintelt végig a jobb szélen, a Barca-játékosok nem tudták utolérni, a másik oldalon érkező Ibrahimovic aztán ballal a kapu mellé passzolt, hiába érkezett Lavezzi jobbról.

Hiába tűnt agilisebbnek a PSG, a Barcának elég volt egy komoly helyzet is, hogy vezetést szerezzen. A 38. percben Dani Alves szerzett labdát a franciák térfelén, majd egy zseniális mozdulattal egyből indította Messit a bal oldalon, aki simán elpasszolt Sirigu kapus mellett.1936541 w2

42. percben Messi futott, be és csavart néhány centivel a kapufa fölé. A csatárnak közben megsérült a térde, a félidő utolsó perceit látványos semmittevéssel töltötte. Kihúzta a végéig, de a szünetben sem tudták rendbe hozni, így a második félidőben Fabregast küldte fel Vilanova a pályára. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyos Messi szalagsérülése, az orvosok a szerdai vizsgálatok után adnak majd pontos diagnózist.

Messi hiánya elsőre nem látszott, a PSG sem diktált már akkor iramot, mint az első félidőben, átadta a területet a Barcának, és inkább a kontrákra ment rá. Matuidi javult fel látványosan, a jobb és a bal szélen is feltűnt, de egy laza bokapasszal Ibrahimovic középen is indította a PSG-st.

A Barca a 64. percben duplázhatott volna, de Alexis hiába állt egyedül szemben a kapuval, képtelen volt gyorsan levenni az átadást. Egy perccel később aztán legalább lövésig jutott, a labda megint balról érkezett, de simán fogta Sirigiu a gyönge emelést.

Ancelotti igyekezett átforgatni a csapatot, Lavezzi és Beckham helyett Verratit és Ménezt vitte a pályára. Nem feltétlenül ezért, de 71. percben a PSG is helyzetig jutott a második félidőben, Maxwell tette kapura szinte az alapvonalról, de Valdés ezúttal is határozott volt.

A 76. percben Jordi Alba és Mascherano ütközött össze és terült el az ötös sarkánál, mikor Thiago Silvát próbálták lefogni. Stark játékvezető nem állította meg a játékot, így Ibrahimovic a bal oldalon érkezve lőhetett, de a Barca-kapus reflexből mozdulva, testtel állta a labda útját. A két sérültet a bíró leparancsolta a pályáról, így kettős emberelőnnyel végzett el szögletet a PSG. Ebből még nem jutottak helyzetig, de a következő szabadrúgásból összejött az egyenlítés.

A beadást Silva fejelte el, a kapufára tekerte, majd a lesről visszamozgó Ibrahimovic a kapuba rúgta négy méterről (1-1).1936572 w2

Úgy tűnt, hogy már ez is lesz a végeredmény, de Sirigiu kapus tett róla, hogy a Barca még egy gólt rúgjon, a bal oldalon Alexis húzta meg, a kapus kimozdult, és kézzel elkaszálta a csatár lábát. Vitathatatlan 11-es volt, amit Xavi lazán betekert a bal alsó sarokba a 89. percben (1-2).1936579 w2

A Barca azonban nem tudta megőrizni az előnyét, Matuidi megpattanó lövését az utolsó pillanatban szedte be Valdés. Az egész meccsen remekül védő kapus tehetetlen volt, védőtársán megcsúszó labdára már nem tudott reagálni, és becsorgott mellette.1936647 w2

A 2-2-es döntetlen azonban a Barcelonának kedvez, április 10-i visszavágón egy egygólos győzelemmel, 0-0-val, vagy 1-1-gyel is simán továbbmegy a legjobb négy közé.

A München már 23 másodperc után vezetett

A másik szerdai BL-meccsen, Münchenben a német és az olasz listavezető és bajnokesélyes találkozott (2-0). A Bayern kezdett erősebben, és a középkezdés után, a 23. másodpercben Alaba 35 méteres lövésével vezetést is szerzett.1936486 w2 Az olasz kapus, Buffon hibázott, ilyen messziről gólt kapni nem illik, de az hozzátartozik, hogy a labda megpattant egy védőn, és irreálisan pörgött a bal sarokba. Alaba gólja a BL történetének hatodik leggyorsabbja.

A Bayern nem állt le, és az első félidőben akár 4 góllal is elhúzhatott volna. Az olasz kapu előtt egymást érték a veszélyes támadások, általában Mandžukić, Ribéry és Müller összjátékából alakítottak ki helyzeteket. Miután Kroos sérülés miatt cserét kért és Robben állt a helyére, gyakorlatilag minden német támadás gólt eredményezhetett volna. Előbb Ribéry egy csel után lőtt a rövidre, védője sarkához ért a labda, így centikkel mellé ment, majd Schweinsteiger estében lőtt a bal felső sarok fölé. Robben kétszer is néhány méterről lőhetett, előbb Buffonba, majd a rövid mellé helyezett.

A Juventusban Vidal játékában volt benne a gól, Schweinsteigert cselezte ki, majd ballal lőtt 26 méterről, de mellé. Aztán Pirlo rúgott szabadrúgást, öt centivel fölé ment, és Neuer kapus is rajta volt. Pirlo sokat hibázott, nem ment neki a játék.1936548 w2

A második félidőben a Juventus bátrabban kezdett, a német rohamok sem jutottak el a kapu előteréig, de aztán Luiz Gustavo lőtt távolról, Buffon oldalra tolta, ott viszont lövés pillanatában lesen lévő Mandzukic elé került, aki a kapu elé passzolta az érkező Müller elé. A német válogatott játékos két méterről szerzett gólt, 2-0.1936567 w2

A mérkőzés további részében a gólhelyzetek elmaradoztak, egyre többször kellett a játékvezetőnek sárga lapot adnia, Ribéryt pedig ki is állíthatta volna, miután Vidal vádlijába taposott bele. Az olaszoknál Chiellini, Vidal, Lichtsteiner, a másik oldalon Gustavo kapott sárgát (Mandžukić az első félidőben).

A mérkőzés végén Müller dönthette volna el végleg az összecsapást, de 10 méterről fölé lőtte a labdát. A párharc visszavágóján, Torinóban a Juventusnak bátrabban kell fociznia, ha be akar jutni a legjobb négy közé.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések

  • Paris Saint-Germain (francia)-FC Barcelona (spanyol) 2-2
  • Bayern München (német)-Juventus (olasz) 2-0







Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X