Férfi kézi BL: mindkét magyar csapat kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe


-A A+

Előbb a Telekom Veszprém, majd a MOL-Pick Szeged is magabiztos játékkal, fölényes hazai győzelemmel biztosította be továbbjutását a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. 

A párharcok első összecsapásait is a magyar csapatok nyerték.

 

Szombaton délután a Telekom Veszprém–Sporting Lisszabon találkozó 32-30-as eredményről folytatódott, ugyanis a magyar csapat egy héttel korábban a portugál fővárosban két gólos győzelmet aratott. A visszavágón a Veszprémből Jamali Iman, a dán René Toft Hansen és a norvég Kent Robin Tönnesen hiányzott sérülés miatt. A portugálok spanyol balátlövője, Carlos Ruesga kisebb sérülését követően ismét játszhatott, és a bemutatásnál nagy taps köszöntötte, hiszen 2013 és 2015 között éppen a Veszprémet erősítette.

Jobban kezdtek a vendégek (1-3), de a Veszprém védekezése hatékonyabbá vált, így sikerült fordítania, mivel a Sporting csaknem nyolc percen keresztül nem talált a hálóba (4-3). A házigazdák lendületét a portugálok időkéréssel próbálták megtörni, de ez csak egy rövid időre sikerült nekik, utána már négygólos hátrányban voltak (11-7). Az egyre lendületesebb, gyorsabb hazai akciókra sokáig nem volt ellenszere a lisszaboni együttesnek, amely a kétperces emberelőnyét sem tudta kamatoztatni, ám javuló védekezésének köszönhetően a hajrában egy 4-1-es sorozattal némileg csökkentette hátrányát.

A második félidő elején a veszprémiek csaknem hét percig nem találtak be, így ellenfelük egyenlített (17-17), de amikor ismét rendezték a védekezésüket, és újra hatékonyabbá vált a támadójátékuk, egy 8-3-as szériával megint megnyugtató előnyre tettek szert (25-20).

A hajrában már nem volt esélye a felzárkózásra a Sportingnak, így a Veszprém felszabadultan kézilabdázhatott, és előbb Manuel Strlek, majd Gasper Marguc dobott sorozatban három gólt, előbbi végül a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

A Veszprém a negyeddöntőben a német Flensburg-Handewitt együttesével találkozik, amely ugyancsak kettős győzelemmel lépte le a fehérorosz Meskov Breszt csapatát. 

A meccs után David Davis, a Veszprém vezetőedzője úgy nyilatkozott, nehéz volt a mérkőzés, ugyanúgy, mint a lisszaboni, de minden játékosa jól összpontosított, és javítani tudták a hibáikat védekezésben és támadásban is. „Ma nagyon könnyű dolgom volt, csak a játékosokat kellett cserélgetnem. Amikor a csapat ennyire fókuszált, akkor nagyon erősek vagyunk. A Sporting itthon és idegenben is nehéz ellenfél volt. Jó úton haladunk a céljaink felé” - tette hozzá.

A MOL-Pick Szeged is kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, miután vasárnap házigazdaként 23-16-ra nyert a lengyel Wisla Plock ellen a rájátszás első fordulójának visszavágóján. A párharc múlt vasárnapi első meccsét a Szeged 22-20-ra nyerte meg idegenben, így 45-36-os összesítéssel jutott a nyolc közé, ahol a macedón Vardar Szkopjével találkozik április utolsó, illetve május első hetében.

A hazaiak közül a svéd csapatkapitány, a továbbra is hátsérüléssel bajlódó Jonas Källman hiányzott. A szegediek remek hozzáállással, illetve kemény védekezéssel kezdték a meccset, és kapusuk, Mirko Alilovic egész pályás találatával vezettek először két góllal. A horvát kapus legutóbb négy évvel ezelőtt volt eredményes a BL-ben.

A magyar bajnokcsapatnak két 3-0-s szériája is volt az első félidőben, és mivel a védekezés, valamint Alilovic kapusteljesítménye végig hatékonynak bizonyult, a szünetben a Szeged 13-8-ra vezetett. A második félidő elején Dean Bombac irányításával hétgólosra növelte előnyét a házigazda, ezzel végleg eldőlt a továbbjutás. A Szeged teljesítményében ezúttal nem volt jelentős hullámvölgy, a magas színvonalú, kiegyensúlyozott játék pedig végül hétgólos sikerhez vezetett.

Juan Carlos Pastor, Szeged vezetőedzője úgy vélekedett, hogy a kiváló védekezésnek köszönhetően nyertek: „A védekezés mellett nagyon jól védtek a kapusaink mindkét mérkőzésen. A továbbjutás az első félidőben eldőlt, a másodikban jól kontrolláltuk a találkozót, nem kockáztattunk sokat" - tette hozzá a spanyol térner.

Férfi kézi BL, rájátszás, 1. forduló, visszavágók:

  • Flensburg-Handewitt (német) - Meskov Breszt (fehérorosz) 30-20 (14-8), tj: a Flensburg kettős győzelemmel, 60-48-as összesítéssel
  • MOL-Pick Szeged - Orlen Wisla Plock (lengyel) 23-16 (13-8), tj.: a Szeged kettős győzelemmel, 45-36-os összesítéssel
  • Vardar Szkopje (macedón)-PPD Zagreb (horvát) 32-30 (19-13), tj.: a Vardar Szkopje kettős győzelemmel, 59-48-as összesítéssel
  • Vive Kielce (lengyel)-Motor Zaporizzsja (ukrán) 34-29 (17-12), tj.: a Vive Kielce, 67-62-es összesítéssel
  • HBC Nantes (francia) - Rhein-Neckar Löwen (német) 30-27 (14-14), tj.: a Nantes, 62-61-es összesítéssel
  • Telekom Veszprém-Sporting CP (portugál) 35-29 (17-14), tj.: a Veszprém kettős győzelemmel, 65-57-es összesítéssel
A negyeddöntő párosítása:
Vive Kielce - Paris Saint-Germain (francia)
HBC Nantes-Barcelona (spanyol)
Vardar Szkopje - MOL-Pick Szeged
Flensburg-Handewitt - Telekom Veszprém

A negyeddöntő mérkőzéseit pedig április utolsó, illetve május első hetében játsszák.
 








EZT OLVASTA MÁR?

X