Történelmi fegyvertény előtt a Toronto Raptors


-A A+

Történelmet írhat a Toronto Raptors, ugyanis kedden hajnalban első, nem egyesült államokbeli csaparként hódíthatja el az NBA győztesének járó trófeát.

A toronymagas esélyesnek kikiáltott Golden State Warriors 3-1-es hátrányba került a négy győzelemig tartó döntőben a Toronto Raptors csapatával szemben, amely romániai idő szerint kedden hajnalban hazai pályán elhódíthatja az NBA győztesének járó trófeát. A kanadai csapat ezzel történelmet írna, ugyanis az észak-amerikai profi kosárlabdázás első nem egyesült államokbeli csapataként diadalmaskodna.

A torontóiak ellenfele a tavalyi és tavalyelőtti bajnok Golden State Warriors, amely a szezon előtt törönymagas favoritként vágott neki a pontvadászatnak. A fogadóirodáknál az oakland-i gárda győzelmére alig több, mint 1-szeres volt az odds, vagyis 100 dollárra 120 dollárt fizettek volna. A második legesélyesebbnek gondolt alakulat a Philadelphia 76ers, ennek közel négyszeresét, 4,5-szeres odds-ot mutatott, miközben a kisebb meglepetésre döntőig menetelő Toronto Raptors csapatát a szezon előtt győzelemre megtevő fogadó 100 dolláros tét esetén 5500 dollárt nyerhetett volna. 

Annak ellenére, hogy a kanadai alakulat komoly skalpokat gyűjtött a döntőig eljutva, és eközben bizonyította azt is, hogy vert helyzetből is képes felállni, a döntő első mérkőzését megelőzően a fogadóirodák 7-szer nagyobb esélyt adtak arra, hogy az elmúlt négy évben három bajnoki címet szerző, Steph Curry által vezetett alakulat nyerhet idén is. Ráadásul a szakújságírók, illetve megkérdezett korábbi játékosok közül sokan gondolkodás nélkül vágták rá, hogy a döntő végeredménye 4-0 lesz a Golden State javára, vagyis söpréssel tartják a nyugati parton az NBA bajnoki trófeát.

Egyetlen városban azonban biztosan nem így gondolták. Ez pedig az Ontarió-tó partján, az amerikai határtól néhány kilométerre, de a kanadai oldalon fekvő Toronto városa, ahol annyira szeretik a kosárlabdát, hogy a 20 000 férőhelyes arénában az alapszakaszban lejátszott 41 hazai meccsen 19.824 volt az átlagnézőszám. A rájátszásban pedig nemcsak teltház volt minden mérkőzésen, de az aréna közelében lévő Jurassic Park is rendre megtelt szurkolókkal, akik óriás kivetítőn követték az eseményeket. A szombat hajnalban lejátszott negyedik mérkőzés megnyerését követően az emberek elözönlötték az utcákat és úgy ünnepeltek a 3-1-es vezetés tudatában, mintha már övék lenne a bajnoki cím.

Tény, hogy jelen állás szerint ahhoz, hogy ne a Toronto Raptors legyen az NBA idei bajnoka, már a Golden State Warriors csapatának lenne szüksége csodára, hiszen háromszor kellene elvernie a kanadai együttest úgy, hogy ők már többet nem hibázhatnak. Ráadásul ebből a három meccsből – ha lesz annyi – kettőt Torontóban játszanak majd.

Rögtön az elsőt hétfőn este, vagyis romániai idő szerint kedd hajnalban, amikor is megtörténhet a csoda: az NBA 1946 óta íródó történetében először Kanadába kerül a bajnoki cím.  








EZT OLVASTA MÁR?

X