Vizes vb: így döntött a FINA a doppingolással vádolt kínai ellen tüntető úszók ügyében


-A A+

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) írásbeli figyelmeztetést küldött az ausztrál Mack Hortonnak, a kínai Szun Jangnak, és a brit Duncan Scottnak, mert nem megfelelően viselkedtek az éremátadó ceremóniákon.

Mack Hortoné volt az első kihágás, miután vasárnap nem állt fel a dobogóra a 400 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén, így tiltakozva a győztes Szun Jang ellen, akinek több doppingügye is volt már korábban, az utolsó idén januárban, amikor állítólag kalapáccsal verte szét a vérmintáját tartalmazó fiolákat, hogy azt ne tudják ellenőrizni a WADA emberei. A történtek után a FINA felmentette az úszót, a WADA a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely szeptemberre tűzte ki a meghallgatást, viszont senki sem függesztette fel Szun versenyengedélyét, aki így elindulhatott a világbajnokságon.

Mint írtuk, kedd este hasonló eset történt. Szun a 200 gyorsot is megnyerte (köszönhetően az eredeti győztes, Danas Rapsys kizárásának), a holtversenyben harmadikként végző Duncan Scott pedig ugyan felment a pódiumra, nem volt hajlandó kezet fogni a kínai versenyzővel. Ezután szóváltásba keveredtek, ami a ceremónia végén folytatódott, úton a lépcső felé, amikor Szun kérdőre vonta a britet. Scott csak mosolygott, valamint megtagadta a közös fotókat, és külön fényképezkedett a bronzérmével. 

A FINA Horton esetére azt írta, támogatja a szólásszabadságot, de csak akkor, ha az helyes módszerrel történik. A szervezet úgy gondolja, a versenyzőknek tisztában kell lenniük a felelősségükkel, a FINA szabályait pedig tiszteletben kell tartaniuk, és az ilyen eseményeket nem használhatják ilyen jellegű vélemény-nyilvánításra.

Szun és Scott viselkedését a FINA elfogadhatatlannak tartja, ezért kaptak figyelmeztetést.








EZT OLVASTA MÁR?

X