Jégkorong: nincs előrelépés Radim Valchar ügyében


-A A+

Továbbra sem oldódott meg a Csíkszeredai Sportklub csapatát szezonkezdet előtt elhagyó cseh Radim Valchar ügye. Mint korábban beszámoltunk róla, a tehetséges csatár a klub tartozásaira hivatkozva távozott Csíkszeredából. A játékos azóta sem léphetett pályára új állomáshelyén, Brassóban, mivel a Sportklub kérésére egyelőre felfüggesztették a játékjogát.

A nagyobb fizetés reményében távozhatott

Kivásárlási pénz fizetéséhez köti a Csíkszeredai Sportklub korábbi játékosának, Radim Valchar játékjogának kiadását. A Sportklubhoz közeli forrás szerint a szeredai csapat 100 ezer euróért cserébe adná ki a csatár játékjogát, valamint azt kérné, hogy amíg a szerződése érvényben lett volna a szeredaiaknál, addig ne léphessen pályára volt csapata ellen. 

A klub azt követően döntött a játékjog megvonása mellett, hogy a csatár szeptemberben minden előzetes egyeztetés nélkül elbúcsúzott csapattársaitól, majd egy Facebookon közzétett üzenetben közölte döntését a klub szurkolóival is. A csatárra kapcsolatosan igaznak bizonyultak az első hírek, miszerint a nagy rivális, a szintén Erste Ligás Brassói Corona csapatát választotta. A Sportklub vezetői szerint Valcharnak magasabb fizetést ígértek a Cenk alján, ezért távozott Csíkszeredából.

Az év elején román állampolgárságot kapott csatár szeptember óta Brassóban várja sorsának jobbra fordulását. Legutóbb október elején ültek össze a Román Jégkorong Szövetség vezetői és a honi bajnokságban szereplő klubok képviselői, hogy megoldást találjanak Valchar helyzetére (ha a híreknek hinni lehet, a Brassó nem volt jelen az egyeztetésen). A klubok és a szövetség képviselői helybenhagyták a Sportklub döntését, ennek értelmében a cseh játékos nem edzhet és nem léphet jégre mérkőzésen új csapatában.

Egy mérkőzés hiányzik a válogatottsághoz

A napokban két lapban is foglalkoztak az üggyel. A libertatea.ro portálnak nyilatkozó brassói klub-elnök, Emilian Cernica szerint nem csupán a Brassónak, hanem a romániai jégkorong válogatottnak is érdeke, hogy Valchar mielőbb játszhasson. Az elnök szerint Valchar Brassóban tartózkodik és várja, hogy a Corona megszerezze a játékengedélyét. A játékosnak a nemzetközi szabályok értelmében egyébként elég lenne ebben a szezonban egyetlen romániai bajnoki mérkőzésen pályára lépni ahhoz, hogy szerepelhessen a román válogatott színeiben. Ezzel ugyanis teljesítené azt a kritériumot, hogy négy évben is pályára lépett a honosító országban.

A Libertatea információi szerint a brassói klub 9 000 eurós aláírási pénzt adott Valcharnak és 5 000 eurós fizetést ígért, ami 1 500 euróval több, mint amit Csíkszeredában keresett. A brassói klub szerint ők jóhiszeműen jártak el, az alapján ajnlottak szerződést, hogy Valchar azt állította, tartozik neki a Sportklub, így szabadon igazolhatóvá válik. Ugyanakkor a csíki csapat elnöke, Hodos László, valamint a klub szponzorai egyöntetűen állítják, hogy rendezték Valchar felé a tartozásokat és továbbra is érvényben maradt a játékossal januárban, három évre megkötött szerződés.

Az ügy eljutott a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) Fegyelmi Bizottsága elé, akik két héttel ezelőtt fogalmazták meg álláspontjukat. A nemzetközi szövetség felhívja a felek figyelmét arra, hogy oldják meg egymás között a problémát. Az IIHF figyelmezteti a klubokat, hogy ha Romániában érvényben marad a játékos letiltása, távozhat olyan más országba, ahol játszhat. A Brassó természetesen így elveszítené azt a pénzt, amit a szerződéskötésért már kifizetett Valcharnak.

A mytex.ro portál egyenesen azt állítja, nemzeti érdekek sérülnek a két klub vitája következtében, hiszen ha nem lép pályára Valchar valamelyik klubcsapatban, akkor a válogatottat sem erősítheti. A lap szerint az IIHF javaslata a békés megoldásra eljutott a sportminisztériumhoz is, ahol a szaktárca jogászai foglalkoznak az üggyel. A mytex.ro szerint ugyanakkor problémát okoz, hogy a Román Jégkorong Szövetségnek nincs megfelelő döntéshozó szerve az ilyen esetek elbírálására. A lap szerint az eset következtében az ország és a román nemzet jár rosszul, hiszen ha a játékos nem fog meccset játszani Romániában, nem segítheti a válogatottat.

A romániai jégkorong-válogatott a közelmúltban jutott fel a világbajnokságok második vonalába és 2020 áprilisában Szlovéniában fog szerepelni a divízió 1/A csoportban, ahol többek között Magyarországgal is összecsapnak majd.







EZT OLVASTA MÁR?

X