Erste Liga-elődöntő: a Sportklub nyerte a történelmi székely rangadó első összecsapását


-A A+

Történelmi székely rangadóra készültek a Csíkszeredai Sportklub, illetve a Gyergyói HK játékosai és szurkolói, hiszen a felek a Román Kupa döntőjét követően, ezúttal az Erste Liga elődöntőjébe találkoztak. Soha nem fordult ez még elő.

Amire viszont kezdték volna felvenni a játékosok vagy épp a szurkolók a székely rangadó hangulatát az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság bejelentette, hogy minden olyan kültéri és beltéri eseményt, amely 1000 embernél többet mozgat meg betiltja, a koronavírus terjedését megakadályozván. Ez a tiltás értelemszerűen érvényes volt a sportrendezvényekre is. És ezen szabály alol nem volt kivétel a rangadó sem. Bár a Csíkszeredai Sportklub vezetősége mindent megtett annak érdekében, hogy a csendőrséget és a közegeszségügyi hatóságot jobb belátásra bírja, azok nem engedélyezték a nézők beléptetését a mérkőzésre.

 

Mindezen események fényében zárt ajtók mögött, nézők nélkül került megrendezésre a találkozó, amely ily módon nem volt méltó egy sportrendezvényre.

A meccset viszont le kellett tudni. A nézők és a hangulat hiánya rányomta a bélyegét a mérkőzésre, amelyet a Sportklub kezdett aktívabban és már az első percben emberelőnybe kerültek. Ezt még nem sikerült kihasználni, de öt az öt ellen is a kék-fehérek akarata érvényesült. A ritmus viszont nem volt oly nagy, hogy a fásultabban játszó GYHK ne tudta volna tartani magát, leginkább Cooke védéseinek köszönhetően. A gólcsendet végül a 15. perc törte meg. Becze kapott remek passzta, majd tört kapura, de Cooke a helyén volt, ám a tisztázni igyekvő Vorobjev Jonest találta fejen a pakkal, amely a hálóőr mögött a ketrecbe landolt. Ritkán látható komikus gól született. A gól után egy picit megnyugodott a Sportklub és azon nyomban veszélyeztett a GYHK, de Ferencz-Csibi lövését bravúrral védte Szamankov.

A második felvonásra határozottabban jöttek ki a vendégek és rögtön kettős előnyre tettek szert. Jól járatták a pakkot, helyzeteket teremtettek, de Szamankov védett, vagy épp a vas mentett Jones lövésénél. Egyenlő létszám mellett hulámzott a meccs, hogy a Sportklub fokozatosona átvegye a játék irányítását. A meccs felét átlépve Shalla előnyből kettőre hízlalta a hazi előnyt. A hajrá a vendégeké is lehetett volna, de előbb elszórakoztak egy előnyt, majd egyet átvittek a harmadik húsz percre.

Ezt viszont jól tették, hiszen a 41. percben R. Rupert révén visszajöttek a meccsbe. Erejükből többre nem futotta. A Sportklub kezdte diktálni a tempót, majd „kiszedtek” egy kettős előnyt. Kettős előnyben Taratuhin, míg sima fórban Brophey lőtt gólt. Érződöt, hogy ezzel vége lett a meccsnek. A Sportklub játéka a gól után leült, zsebben érezték a meccset, miközben a GYHK nem adta fel. Az 52. percben Malcolm Cameron időt is kért és az 55. percben egy eladott korongból Daradics lőtt gólt. Három perc és kilenc másodperc volt vissza, amikor Cooke lekorcsolyázott. Ekkor a kék-fehérek több alkalommal is lezárhatták volna a meccset. Nem tették és Vorobjev 15 másodperccel a vége előtt beállította a végeredményt.

Hétfő este a felek újfent összemérik erejüket Csíkszeredában, ám hogy nézők előtt, vagy újból nézők nélkül azt még nem lehet tudni.

Erste Liga, elődöntő, 1. mérkőzés

  • Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói HK 4–3 (1–0, 1–0, 2–3)
  • Gólszerzők: Becze (15.), Shalla (31.), Taratuhin (48.), Brophey (48.), illetve R. Rupert (41.), Daradics (55.), Vorobjev (60.).
Jason Morgan, Csíkszeredai Sportklub: – Egy picit több időnk maradt a pihenésre, mint ellenfelünknek, akik hétmeccses szériát játszottak a Brassó ellen. Tudtuk, hogy a sérüléseik miatt öt védővel kénytelenek játsznai, ezért igyekeztünk nagyobb nyomás alatt tartani a védelmüket. Ugyanakkor tudtuk azt is, hogy emberelőnyben jól játszanak és veszélyesek, de sajnos nem minden esetben játszottunk fegyelmezetten. Amikor viszont kettős hátrányba kerültünk, nagyot küzdöttünk. Tanulságos viszont az utolsó perceink játéka, hiszen ezúttal is bebizonyította a sport, hogy egy másodpercre sem szabad kihagyni. Mi a háromgólos vezetésünk tudatában kiengedtünk és az ellenfél büntetett. Ebből tanulnunk kell. Nagyon fura volt nézők nélkül. Az extra plusz, amit ők tudnak adni hiányzott, hiszen mindenki tudja, hogy remek szurkolóink vannak. Ezt viszont megbeszéltük a srácokkal még az öltözőben.
Malcolm Cameron, Gyergyói HK: – Az első harmadban nagyon érződött, hogy a lábak nem a legfrissebbek, ennek ellenére próbálkoztunk. A második harmadban vasat találtunk, ez nagy sansz volt az egyenlítésre, hogy majd mi kapjunk gólt emberhátrányban. A harmadik harmad elején visszajöttünk a meccsbe, esélyt kaptunk. Ezt sikerült elengednünk és nagyon gyorsan két gólt kaptunk. Ilyen a rájátszás. Erőt kell merítenünk a folytatásra.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X