Ennyibe került a kluboknak a koronavírus-járvány


-A A+

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerint 14 milliárd dollárjába került a klubfutballnak a koronavírus-járvány, ami az összértékének az egyharmadát teszi ki.

Olli Rehn, a FIFA világjárvány okozta nehézségek leküzdésére alakított bizottságának vezetője úgy vélte, hogy ez a 14 milliárd dollár ráadásul a jelenlegi menetrendre érvényes, amikor is a futball lassanként kezd visszatérni a három hónapos teljes leállást követően, de a helyzet rosszabbá válhat, ha a pandémia ezt nem teszi lehetővé.

„A labdarúgásra rendkívül nagy ütést mért a koronavírus-járvány. Rengeteg zűrzavart váltott ki különböző szinteken, melynek következményeként néhány profi klub nagyon komoly nehézségekkel küzd. De nagyon aggódom az akadémiák és az alacsonyabb osztályú klubok miatt is” – fogalmazott a gazdasági szakember.

Rehn szerint a legnagyobb csapást Dél-Amerika labdarúgására mérte a világjárvány, de Afrikában és Ázsiában is rendkívül súlyos veszteségeket okozott. Utóbbi két földrészen reális veszélynek nevezte, hogy az elmúlt időszak fejlesztéseit romba dönti ez a visszaesés. A FIFA 1.5 milliárd dollárral támogatja, hogy a tagszövetségek leküzdjék a pandémia okozta nehézségeket, Rehn beszámolója szerint a 211 nemzeti szövetségből eddig 150 igényelt pénzt az alapból.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X