El-selejtező: gólparádé a vajdasági Zentán, büntetőkkel jutott tovább a FCSB


-A A+

Több drámai végjátékot is hozott a labdarúgó Európa-liga selejtezőinek 2. fordulója, de a legemlékezetesebb talán mind közül a vajdasági Zentán lejátszott TSC Topolya– FCSB mérkőzés volt, ahol a rendes játékidő után 4-4, hosszabbítás után 6-6, büntetőrúgások után 4-5 volt az eredmény.

Az európai kupasorozatok történetében még soha nem fordult elő, hogy a pályán levő mindkét csapat legalább öt gólt lőjön a rendes játékidő és hosszabbítás végéig. Ezt a statisztikai adatot adta a múltnak a vajdasági Zentán a TSC Topolya és a bukaresti FCSB az Európa-liga selejtezőinek 2. fordulójában.   

 

Tizenkét gól, bukaresti továbbjutás

Jól kezdett a vajdasági magyarok kirakadcsapata a FCSB ellen, hiszen előbb Dejan Milicsevics fejelte a labdát a vendégek kapujába a 11. percben, majd három perccel később Nenad Lukics szólója végén Borko Duronjicshoz passzolt, aki higgadtan a kifutó kapus felett a kapuba pörgette a labdát. A kétgólos előny túlságosan is megnyugtatta a hazaiakat, aminek az lett a vége, hogy a vendégek legértékesebb játékosa, Florinel Coman a 26. minutumban jól feltalálta magát a TSC tizenhatosán belül, és a hosszú sarokba lőtt. Arról, hogy a topolyaiaknak igazán meg kelljen izzadniuk a továbbjutásért, Ponjevics gondoskodott, aki az első félidő végén megkapta második sárga lapját is, így a TSC tíz emberre fogyatkozott.

A második félidő elején Coman cselsorozata után Dennis Man elé passzolt, aki húsz méterről kilőtte a bal felső sarkot. Sokáig nem örülhettek a vendégek, mert hatvan másodperccel később már ismét a TSC-nél volt az előny: bal oldali szabadrúgás után a rossz ütemben kifutó Ducan kapus hibája után Lukics fejjel továbbította a labdát az üresen álló Goran Antonicshoz, aki három méterről nem hibázott. A 63. percben másodszor is egyenlítettek a vendégek: Balazs szabálytalankodott a 16-osban, s a jogosan megítélt büntetőt Man magabiztosan váltotta gólra. A bírói ráadás harmadik percében Ion góljával az FCSB karnyújtásnyira került a továbbjutáshoz, hiszen csak két perc volt hátra a mérkőzésből, a következő akcióból azonban Szasa Tomanovics lefordult a védőjéről, és egyenlített (4–4).

Az első hosszabbításban a csereként beálló Szilágyi Vladimir hagyott ki hatalmas gólhelyzetet, akit a 103. percben a játékvezető – talán túl szigorúan – kiállított egy nyújtott lábas becsúszás miatt - a TSC már kettős emberhátrányban volt. A következő akcióból a vendégek megszerezték ötödik góljukat, Manra senki se figyelt, és ő 16 méterről a kapu bal oldalába lőtt. A bírói ráadás első percében egy előreívelt szabadrúgás végén Tumbaszevics kapáslövéssel egyenlített.

A vendégek hatodik találata a 108. percben született, amikor egy jobb oldali akciót Petre lapos lövéssel fejezett be – és sajnos góllal. És még mindig nem volt vége, ugyanis a 117. percben Tomanovics fejes gólja azt jelentette, hogy 6–6 az eredmény, s mivel több gól már nem született, a tizenegyespárbaj döntött a továbbjutásról. Ebben Banjac hibázott, a többi játékos viszont magabiztosan értékesítette a tizenegyest, ami azt jelentette, hogy az FCSB 5–4-re nyert, és bejutott a harmadik fordulóba.

Hazai pályán vérzett el a FC Botoșani

Már a 2. percben eldőlt a továbbjutás a FC Botoșani-Shkëndija találkozón, amikor az észak-macedóniai albánok csapatának csaptára, Ibraimi átlöbbölte a kapujától túl távolra kalandozó Eduard Pap kapust. A bukovinaiak ezután teljes erőbedobással támadtak, de gólt semmiképpen nem tudtak szerezni. Mihai Croitoru csapata így elveszítette a lehetőséget, hogy a 3. fordulóban egy gálameccsen fogadhassa a José Mourinho által irányított Tottenham Hotspurs csapatát.

A Malmö elintézte a Honvédot    

A mérkőzés elején egyértelműen a Malmö akarata érvényesült, sokkal többet birtokolta a labdát, mint a Honvéd, amelynek a labda kihozatalával is gondjai akadtak az állandó svéd letámadás miatt. A vendégek fölénye viszont meddő volt, helyzetig nem jutottak, mivel hátul stabil volt a magyar kupagyőztes. A Malmö rengeteg beíveléssel próbálkozott, ezeket rendszerint hatástalanították a kispesti védők, a kipattanók többsége viszont a svéd listavezető játékosaihoz került, de a távoli lövések elkerülték Tujvel kapuját, egy ízben pedig Baráth blokkolt.

A Honvéd szlovák kapusának először a 34. percben kellett védenie, miközben a kollégájának már több dolga is volt, mert a szórványos hazai akciókat sikerült lövésekkel lezárni. A szünet előtt a Malmö egy lesgóllal szerzett vezetést, ez volt a Honvéd történetének századik bekapott gólja a második számú európai kupasorozatban.

A folytatásra agresszívabb lett a Honvéd játéka, kiegyenlítetté vált a labdabirtoklás is, de veszélyesebb nem lett a kispesti együttes, amelynek nagyon nem feküdt a svédek fizikális futballja. A játékrész első komolyabb hazai próbálkozására így a 75. percig kellett várni, akkor Ugrai tekert a bal sarok mellé. A hajrában is vezetett néhány ígéretes akciót a Honvéd, azonban a kulcspasszokba rendre hiba csúszott, így nem sikerült egyenlítenie, sőt, a svédek egy gyors ellentámadás végén eldöntötték a továbbjutást.

Izzadtságszagú fehérvári továbbjutás Máltán

Nagy fölényben, a labdát sokat birtokolva futballozta végig az első félidőt a magyar bajnoki ezüstérmes MOL Fehérvár FC és a helyzetei is megvoltak, de nem tudott élni velük. A szünet után sem változott a játék képe, sőt, a fehérváriak még nagyobb nyomás alá helyezték riválisukat és végül egy szöglet után a 61. percben megérdemelten szereztek vezetést. Nem sokkal később Petrjak dönthette volna el a párharcot, de hatalmas lehetőséget rontott el. A hajrában ugyan próbálkozott a máltai együttes, amelynek az utolsó percekben többször volt esélye egyenlíteni, de csak kapufáig jutott.

Kétszer is hátrányból felállva jutott tovább a DAC

A DAC labdarúgó csapata óriási és végtelenül izgalmas meccsen 5-3-ra legyőzte a cseh Jablonec gárdáját. Az első lövés a vendégeké volt, Podaný labdája azonban nem okozott gondott Jedličkának. A gólt azonban a hazaiak szerezték, a 6. percben Marko Divkovic kapott szép labdát a vendég hátvédek mögé, a horvát pedig remekül emelte át Hanuš kapus fölött, a labda a kapufáról a hálóba pattant. Két perccel később Divkovic megduplázhatta volna a vezetést: Kalmár ugratta ki, ám a horvát lövése elakadt Hanuš lábában.

A félidő közepén Kalmár Zsolt végzett el veszélyesen egy szabadrúgást, Hanuš és a felsőléc közösen hárított. A szögletből Kružliak előtt adódott lehetőség de nem élt a lehetőséggel. A Jablonec azonban igen. Zelený lövése pattant meg egy lábon Jedlička ellenkező irányba mozdult, és már nem tudott reagálni a labdára. A félidő hátralévő részében leginkább mezőnyjáték folyt, a kapuk nem forogtak veszélyben. A Jablonec remekül semlegesítette a DAC szélsőhátvédjeit, Blackmant és Davist, ahogy középpályán Kalmár Zsoltot is.

A második félidő ott folytatódott ahol az első befejeződött. Egészen az 57. percig, amikor Schranz remek labdát kapott és átemelte Jedlička fölött a labdát. A csehek 1-0 után megfordította a mérkőzést, nehéz helyzetbe került a DAC.

A 64. percben váratlanul egyenlít a DAC, Remírez Divkovic összjáték után a horvát gurított a csehek kapujába, így megszerezve a csapata és saját maga második gólját is. Azonban nem tartott sokáig a hazai öröm. Di Bello játékvezető a 70. percben kezezés miatt tizenegyest ítélt a vendégeknek miután Kružliak vetődött bele egy vendég lövésbe. A büntetőt Schranz lőtte, Jedlička – akinek a nevét odakint a szurkolók skandálták – ugyan jó irányba vetődött, de védeni nem tudott. Az egyenlítés a 85. percben jött össze. Kalmár Zsolt lövése pattant ki  Hanuš kapus mellkasáról, a kipattanót pedig Ion Nicolaescu paskolta a kapuba. A rendes játékidőben maradt a 3:3, következhetett a hosszabbítás, kétszer 15 perc.

A ráadás Kružliak fejesével kezdődött, de a játékszer messze elkerülte a kaput. Majd Nicolaescu góljával folytatódott. Kalmár Zsolt cselezgetett a vendégek tizenhatosának vonalánál, majd hagyta ott a labdát az újonc előtt, aki a bal felső sarokba vágta a labdát. A hosszabbítás második fele egy remek Divkovic lövéssel indult, amely megpattant az egyik cseh védő lábán, a szögletből azonban nem alakult ki veszélyes szituáció.

A továbbjutás kérdése a 115. percben dőlt el véglegesen, amikor Eric Davis gyönyörűen tekerte el a tizenhatos bal sarkából a kapu jobb oldalába a labdát, ezzel 5-3-ra módosította az állást.

 

Európa-liga, selejtező, a 2. forduló eredményei

  • Kajszar (kazah)–APOEL (ciprusi) 1–4
  • FK Ventspils (lett)–Rosenborg BK (norvég) 1–5
  • KF Renova (északmacedón)–Hajduk Split (horvát) 0–1
  • Teuta Durrës (albán)–Granada CF (spanyol) 0–4
  • FC Botosani (román)–Shkëndija (északmacedón) 0–1
  • Lokomotiv Plovdiv (bolgár)–Tottenham Hotspur (angol) 1–2
  • Bodö/Glimt (norvég)–FK Zalgiris (litván) 3–1
  • FK Riteriai (litván)–Slovan Liberec (cseh) 1–5
  • Neftci (azeri)–Galatasaray (török) 1–3
  • IFK Göteborg (svéd)–FC Köbenhavn (dán) 1–2
  • Olimpija Ljubljana (szlovén)–HSK Zrinjski Mostar (bosnyák) 2–3 – hosszabbítás után
  • Maccabi Haifa (izraeli)–Kajrat Almati (kazah) 2–1
  • Sfantul Gheorghe (moldovai)–FK Partizan (szerb) 0–1 – hosszabbítás után
  • Hibernians FC (máltai)–MOL Fehérvár FC 0–1
  • Lokomotivi Tbiliszi (grúz)–Dinamo Moszkva (orosz) 2–1
  • CSZKA Szófia (bolgár)–BATE (fehérorosz) 1–0
  • KF Laci (albán)–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 1–2
  • OFI (görög)–Apollon Limassol (ciprusi) 0–1
  • FK Borac Banja Luka (bosnyák)–Rio Ave FC (portugál) 0–2
  • FK Kukësi (albán)–VfL Wolfsburg (német) 0–4
  • Arisz (görög)–FK Kolosz Kovalivka (ukrán) 1–2
  • Piast Gliwice (lengyel)–TSV Hartberg (osztrák) 3–2
  • Shamrock Rovers FC (ír)–AC Milan (olasz) 0–2
  • Standard Liege (belga)–Bala Town FC (walesi) 3–0
  • NS Mura (szlovén)–Aarhus GF (dán) 3–0
  • Coleraine FC (északír)–Motherwell FC (skót) 2–2 – 11-esekkel 0–3
  • Viking FK Stavanger (norvég)–Aberdeen FC (skót) 0–2
  • DAC (Dunaszerdahely) (szlovákiai)–Jablonec (cseh) 5–3 – hosszabbítás után
  • Servette FC (svájci)–Stade de Reims (francia) 0–1
  • Linfield FC (északír)–Floriana FC (máltai) 0–1
  • NK Eszék (horvát)–Basel (svájci) 1–2
  • TSC Topolya (szerbiai)–FCSB (román) 6–6 – 11-esekkel 4–5
  • Budapest Honvéd–Malmö (svéd) 0–2
  • Progres Niederkorn (luxemburgi)–Willem II (holland) 0–5
  • Hammarby (svéd)–Lech Poznan (lengyel) 0–3
  • B36 Tórshavn (feröeri)–The New Saints (walesi) 2–2 – 11-esekkel 5–4
  • Ararat-Armenia (örmény)–CS Fola Esch (luxemburgi) 4–3 – hosszabbítás után
  • FK Asztana (kazah)–FK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 0–1
  • Lincoln Red Imps (gibraltári)–Rangers FC (skót) 0–5
  • KuPS (finn)–Slovan Bratislava (szlovák) 1–1 – 11-esekkel 4–3
  • FC Flora (észt)–KR (izlandi) 2–1
  • Riga FC (lett)–Tre Fiori FC (San Marinó-i) – elmaradt
  • Djurgarden IF (svéd)–Europa FC (gibraltári) 2–1
  • Connah's Quay Nomands (walesi)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 0–1
  • Inter Club d'Escaldes (andorrai)–Dundalk FC (ír) 0–1
  • FK Szileksz (északmacedón)–FC Drita (koszovói) 0–2
A 3. forduló mérkőzései
nem bajnoki ág
MOL Fehérvár FC–Stade de Reims (francia)
Malmö (svéd)–NK Lokomotiva Zagreb (horvát)
LASK Linz (osztrák)–DAC (Dunaszerdahely) (szlovákiai)
FCSB (román)–Slovan Liberec (cseh)
Basel (svájci)–Anorthoszisz (ciprusi)
NK Mura (szlovén)–PSV (holland)
Sporting CP (portugál)–Aberdeen FC (skót)
Charleroi (belga)–FK Partizan (szerb)
Rosenborg BK (norvég)–Alanyaspor (török)
VfL Wolfsburg (német)–Deszna Csernihiv (ukrán)
Granada CF (spanyol)–Lokomotivi Tbiliszi (grúz)
HNK Rijeka (horvát)–FK Kolosz Kovalivka (ukrán)
St. Gallen (svájci)–AEK Athén (görög)
AC Milan (olasz)–Bodö/Glimt (norvég)
Shkëndija (északmacedón)–Tottenham Hotspur (angol)
Standard Liege (belga)–Vojvodina (szerb)
FK Rosztov–Maccabi Haifa (izraeli)
Willem II (holland)–Rangers FC (skót)
Apollon Limassol (ciprusi)–Lech Poznan (lengyel)
Besiktas (török)–Rio Ave FC (portugál)
Hapoel Beer-Sheva (izraeli)–Motherwell FC (skót)
FC Köbenhavn (dán)–Piast Gliwice (lengyel)
Galatasaray (török)–Hajduk Split (horvát)
Viktoria Plzen (cseh)–SönderjyskE (dán)
APOEL (ciprusi)–HSK Zrinjski Mostar (bosnyák)
CSZKA Szófia (bolgár)–B36 Tórshavn (feröeri)
bajnoki ág
FK Sarajevo (bosnyák)–FK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Dundalk FC (ír)
Ararat-Armenia (örmény)–NK Celje (szlovén)
Riga FC (lett)/Tre Fiori FC (San Marinó-i)–Celtic (skót)
KuPS (finn)–Suduva (litván)
Legia Warszawa (lengyel)–FC Drita (koszovói)
KÍ Klaksvík (feröeri)–Dinamo Tbiliszi (grúz)
Djurgardens IF (svéd)–Kolozsvári CFR (romániai)
Floriana FC (máltai)–FC Flora (észt)

Az egymeccses párharcokat szeptember 24-én rendezik meg, az előreírt csapat otthonában.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X