Elfogadták a Rodcsenkov-törvényt, új helyzet alakult ki a doppingellenes küzdelemben


-A A+

A képviselőház igenjét követően a washingtoni szenátus is jóváhagyta, így már csak az amerikai elnök aláírása hiányzik ahhoz, hogy életbe lépjen az úgynevezett Rodcsenkov-törvény, amely új helyzetet teremt a nemzetközi doppingellenes küzdelemben.

A moszkvai doppinglabor korábbi vezetőjéről, az orosz állami doppingolást leleplező, majd az Egyesült Államokba menekült Grigorij Rodcsenkovról elnevezett törvényjavaslat nem az illegális szereket és módszereket használó sportolókat büntetné, hanem a doppinggal kereskedőket, a doppingolás rendszerében résztvevő edzőket, vezetőket, kormányok vagy sportszervezetek tisztviselőit, orvosokat, szakembereket. A tervezet értelmében az amerikai érintettségű események kapcsán megbukott „dopping-összeesküvők” akár egymillió dollár bírságot és 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak - amint arról az insidethegames.biz beszámol.

A törvényjavaslat már az előkészítés szakaszában heves vitát váltott ki és konfliktusos helyzetet teremtett az Egyesült Államok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) között. Washington többször is hangot adott elégedetlenségének, hatástalannak ítélte a WADA tevékenységét, a szervezet megreformálását szorgalmazta, idővel pedig kilátásba helyezte azt is, hogy megvonja támogatását az ügynökségtől, amelynek működési költségeit felerészben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), felerészben pedig a WADA-kódexet aláíró országok kormányai állják. Legnagyobb befizetőként az Egyesült Államok 2020-ban 2,7 millió dollárral járult hozzá a WADA költségvetéséhez.

Ezzel együtt is a WADA rendre ellenérzésének adott hangot az amerikai törvénytervezet miatt, szóvá téve, hogy megítélése szerint az Egyesült Államok "területein kívüli" joghatóságként akar fellépni a doppinggal szemben szerte a világban. A WADA, s a NOB is, amely szintén ellenezte az amerikai jogi lépést, most erőteljesen kifogásolja azt is, hogy a törvény a bíróság elé állíthatók köréből kiveszi az amerikai profi sportokban - baseballban, amerikaifutballban, kosárlabdában, jégkorongban - érintetteket, merthogy - a washingtoni érvelés szerint - e profi ligák nem tartoznak a WADA hatálya  alá, annak kódexe nem vonatkozik rájuk.
EZT OLVASTA MÁR?

X