Világbajnoki selejtezők: elkerülte egymást a magyar és a román válogatott


-A A+

Magyarország az első két kalapból Angliát és Lengyelországot, Románia az első és a harmadik kalapból Németországot és Izlandot kapta csoportellenfélnek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának hétfői sorsolásán.

A magyar válogatott az I-csoportba került Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino társaságában. A román futballválogatott Németország mellett megkapta azt az Izlandot, amelytől idén októberben kikapott a pótselejtezőn, és épp ezért nem jutott ki a jövő évre halasztott – részben budapesti és bukaresti rendezésű – 2020-as európa-bajnokságra; a románok további ellenfelei: Észak-Macedónia, Örményország és Liechtenstein.

A magyarok történetük során eddig 22 mérkőzést vívtak az angolokkal, az egymás elleni örökmérlegben a rivális vezet, hiszen 15 győzelem és két döntetlen mellett csak ötször kapott ki. Legutóbb tíz évvel ezelőtt találkoztak egymással a csapatok, akkor, Egervári Sándor bemutatkozó mérkőzésén a Wembley Stadionban 2–1-re nyertek a hazaiak. A lengyelekkel szemben pozitív a mérlege a magyar válogatottnak, 32 mérkőzésből 20-at nyert meg 8 vereség és 4 döntetlen mellett. Legutóbb 2011 novemberében csaptak össze a felek, Poznanban 2–1-es lengyel győzelem született.

Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya a negyedik kalapos válogatottak közül Albániát a legerősebb csapatok között tartja számon, és ugyan Andorra vagy San Marino is hátul szerepel a világranglistán, előbbi kapcsán a magyarok is emlékezhetnek, hogy a kiscsapatok milyen veszélyesek tudnak lenni, ha nem veszik komolyan őket. A kapitány ezzel a 2018-as vb selejtezőjében elszenvedett 1–0-s idegenbeli vereségre utalt.

 

A 2022-es katari tornára Európából a tíz csoportgyőztes mellett hárman a 12 csapatos pótselejtezőből (a tíz csoportmásodik, plusz a Nemzetek Ligája-helyezés alapján még két válogatott) juthat ki. Az európai selejtezőket a tervek szerint 2021 márciusa és novembere között játsszák le; a menetrend a szokásos: oda–vissza mérkőzések a csoportokon belül, a pótselejtező 2022 tavaszán lesz.

Öt hatos és öt ötös csoportban zajlanak a küzdelmek; a beosztás:

A-csoport: Portugália, Szerbia, Írország, Luxemburg, Azerbajdzsán.
B-csoport: Spanyolország, Svédország, Görögország, Grúzia, Koszovó.
C-csoport: Olaszország, Svájc, Észak-Írország, Bulgária, Litvánia.
D-csoport: Franciaország, Ukrajna, Finnország, Bosznia-Hercegovina, Kazahsztán.
E-csoport: Belgium, Wales, Csehország, Fehéroroszország, Észtország.
F-csoport: Dánia, Ausztria, Skócia, Izrael, Feröer-szigetek, Moldova.
G-csoport: Hollandia, Törökország, Norvégia, Montenegró, Lettország, Gibraltár.
H-csoport: Horvátország, Szlovákia, Oroszország, Szlovénia, Ciprus, Málta.
I-csoport: Anglia, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Albánia, Andorra, San Marino.
J-csoport: Németország, ROMÁNIA, Izland, Észak-Macedónia, Örményország, Liechtenstein.








EZT OLVASTA MÁR?

X