Konferencia Liga: a bajnokok kivételével jövőtől itt méretkezhetnek meg a magyar és román klubcsapatok


-A A+

184 klub részvételével indul a 2021-2022-es szezonban az UEFA égisze alatt rendezett új európai kupasorozat, a Konferencia Liga.

Az UEFA egy teljesen új, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga után rangsorolt tornát is kiír a következő szezontól, a Konferencia Ligát, amely komoly lehetőséget biztosít kisebb bajnokságok kiemelkedő együtteseinek is a nemzetközi szereplésre.

A Konferencia Ligában az európai szövetség 55 tagországának 184 csapata vesz részt. Az egyes országok indulásra jogosult csapatainak számát a bajnokságok UEFA-együtthatói határozzák meg. Magyarországról és Romániából a kupagyőztes mellett a bajnoki ezüst és bronzérmes együttes indulhat a sorozatban. A két ország bajnokai továbbra is a BL-selejtezőben kapnak esélyt.

De a BL-ből és az Európa Ligából is vissza lehet kerülni a Konferencia Ligába. A két tornából összesen 46 együttes érkezik ide. A BL-selejtező 20 kiesője csatlakozik a Konferencia Liga selejtezőjéhez, az EL-ből pedig nyolcan a selejtező rájátszásába, tízen pedig a főtáblára kerülnek. További 8 EL-csapatnak pedig a legjobb 16 közé kerülésre lesz esélye. 

Az első selejtezőkört július 8-án és 15-én, a másodikat 22-én és 29-én, a harmadikat augusztus 5-én és 12-án vívják a csapatok, a rájátszást augusztus 19-én és 26-án tartják. A főtáblára jutó együttesek először nyolc, négycsapatos csoportban mérkőznek meg egymással. A győztesek továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba. A másodikok és nyolc Európa Liga-csoportharmadik pedig a rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradó nyolc helyért. A lebonyolítást magyarázó táblázat ide kattintva érhető el.

Az első döntőt 2022 májusában, az albán fővárosban Tiranában rendezik. A végső győztesnek pedig biztos helye lesz a következő szezon Európa Ligájában.

(Címlapi fotó forrása: UEFA)








EZT OLVASTA MÁR?

X