NBA: hétmeccses döntőben védte meg bajnoki címét a Miami


-A A+

A címvédő Miami Heat sikerével ért véget az észak-amerikai profi kosárlabdaliga 2012-2013-as idénye. A San Antonio Spurs végig meccsben volt, ám a lefújás előtt egy perccel színre lépett a LeBron James–Dwyane Wade-páros és eldöntötte az összecsapás kimenetelét.

Kevés sikeres mezőnykísérlettel kezdtek a csapatok, de amint 10-15-re vezetést szerzett a Spurs, rögtön jött az első ritmusváltás a 37 pontos, 12 lepattanós dupla duplát szállító LeBron James húzta Miamitól, az első etap végén már két egységnyivel a Spoelstra-legénység ment. A második negyedben a 37 esztendősen is dominálni képes Tim Duncan (24 pont, 12 lepattanó, 4 szerzett labda) főszereplésével növelt hatékonyságán a triplákat most elég gyengén szóró Spurs (19-ből 6), főként a palánk alatt és a festékben éltek a vendégek, akik rengeteg helyet hagytak az MVP-nek a távoli, illetve a középtávoli dobásoknál, ami a harmadik játékrészig be is jött, ám akkor három hármast is értékesített a világ legjobbjának tartott James.

Elszakadni viszont ekkor sem tudott még a hazai alakulat, a mérkőzés pedig szépen csordogált. Igen hosszú volt a "vihar előtti csend", mindenki várta, hogy felpörgeti a tempót a San Antonio, de hiába voltak meccsben Tony Parkerék (10 pont, 4 gólpassz), az utolsó három percben több esélyével sem tudott élni a Popovich-alakulat, a kulcsfontosságú támadásokban pedig rendre betaláltak a vendéglátók, előbb Wade (23 pont, 10 lepattanó) mutatta az utat, majd James "végezte ki" a nyugatiakat, így teljesen megérdemelten ért fel az NBA trónjára sorozatban másodszor is a Miami Heat, mely a franchise harmadik bajnoki címét szerezte, míg a Spurs először vesztett döntőt az ötödik megmérettetésén.

A floridaiaknál nem lehet megfeledkezni a kispadról 8-ból 6-os triplamutatóval beszálló Shane Battierről, aki hetekkel ezelőtt még a bajnok aktív rotációjának sem volt tagja, ám ma a kicsit besülő Ray Allen, illetve a most nem eredményes Mike Millet helyett is termelte a távoliakat. Érdekesség, hogy Chris Bosh nulla ponttal zárt, ám igen komoly munkát végzett védekezésben az ellenfél vezérén, támadásban pedig a pontszerzést leszámítva igen hasznos kiegészítőnek bizonyult végig faultgondokkal küszködve is.

A finálé, illetve a rájátszás MVP-jének LeBron Jamest választották, karrierje során másodszor, ami annak fényében is jogos, hogy a széria első három találkozójának egyikén sem érte el a 20 dobott pontot. A mai 37 pontja döntőbeli karriercsúcsot jelent számára, s az sem elhanyagolható, hogy ebben a sorozatban két tripla duplát is összehozott a számos fontos dobás és jó döntés meghozatala mellett. Érdekesség, hogy a leköszönő komisszár, David Stern neki adta át az utolsó trófeáját nyugdíjba menetele előtt. A világ egyik legsikeresebb sportvezetője viszont elégedetten távozhatott, hiszen egy remek idény kivételes lezárása volt maga a finálé.

NBA, RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS

  • Miami Heat–San Antonio Spurs 95–88 (18–16, 28–28, 26–27, 23–17)







EZT OLVASTA MÁR?

X