Vízilabda: a magyarok győzelemmel, a románok vereséggel kezdtek


-A A+

Győzelemmel kezdte meg szereplését a 2013/14-es világliga-sorozatban a magyar férfi vízilabda-válogatott: Benedek Tibor világbajnoki címvédő együttese három góllal nyert a görögök ellen kedd este Miskolcon.

Az új vl-széria nyitómeccse, amely egyszersmind az utolsó hivatalos mérkőzése is volt a magyar válogatottnak 2013-ban, nem ígért könnyed játszadozást a görögökkel szemben, akikkel a nyáron, a vb előtt háromszor is találkozott a csapat. Az első két összecsapást elveszítette, egyet vendégként, egyet a margitszigeti Vodafone Kupán. A harmadik csatát, a legfontosabbat azonban Varga Dánielék nyerték, a barcelonai világbajnokság negyeddöntőjében 9-3-ra.A miskolci mérkőzés, amelynek a Kemény Dénes nevét viselő uszoda adott otthont, telt ház, de a szerény befogadóképesség miatt a VIP-vendégekkel és a helyi sportiskolásokkal együtt is csak mintegy hatszáz néző előtt kezdődött - a vb legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor remekléseivel. A túloldalon is jól működött a védekezés, így egészen a negyed hajrájáig kellett várni a magyarok vezető góljára, emberelőnyből a center Hárai Balázs lőtte. A szünet előtt büntetőből egyenlített az ellenfél (1-1).

A második nyolc percben az egyik létszámfölényes helyzetüket értékesítő görögök átvették a vezetést (1-2), de csak rövid időre: a tíz világbajnokot felvonultató hazai együttesből az olimpiai bajnoki címmel is büszkélkedő Varga Dénes akciógóllal válaszolt, majd a szintén ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert távoli bombájával visszakerült az előny a vendéglátókhoz (3-2). A nagyszünethez közeledve a csapatkapitány, az idősebbik Varga fivér, a 2008-ban Pekingben szintén olimpiai győztes Dániel is eredményes volt ötméteresből, majd a duplázó öcs emberelőnyből egyetlen másodperccel a második negyed vége előtt tette még megnyugtatóbbá a különbséget (5-2).

A harmadik játékrész nyitányaként a görögök emberelőnyből jöttek közelebb (5-3), kevéssel később azonban az ifjú center, Bedő Krisztián - szintén emberelőnyben - góllal fejezett be egy akciót (6-3). Ezután az uszoda váratlanul megszólaló tűzjelzője átmenetileg megakasztotta a meccset, majd a folytatásban Hárai harcolt ki büntetőt, és Vámos Márton értékesítette (7-3).

Az utolsó negyedben emberelőnyből szépített az ellenfél (7-4), a válasz megint nem késett: Bedő centergóljával lett 8-4. Büntetőt kaptak a görögök, de Nagy bravúrral védett, viszont a negyed felénél, emberelőnyből csak sikerült betalálniuk (8-5). Összességében simán győzött a fegyelmezetten játszó, pompásan védekező, támadásban pedig kielégítőt nyújtó magyar válogatott.

A csoport harmadik tagja az olimpiai bajnok horvát válogatott, amellyel a magyar csapat január 14-én, vendégként mérkőzik meg először. A trióból a körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerű sorozat győztese jut tovább az úgynevezett szuperdöntőbe.

A másik hármas csoportban is lejátszották az első mérkőzést, amely nagyarányú orosz győzelmet (15-5) hozott a román válogatott előtt.

A Világliga-döntőt 2014. június 17-22 között rendezik meg Dubaiban.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X