Férfi kézilabda Eb: sima magyar győzelem a macedónok ellen


-A A+

A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon: Mocsai Lajos együttese a herningi középdöntő első mérkőzésén rendkívül magabiztosan 31-25-re diadalmaskodott szombaton a macedón gárda felett. A magyar csapat legközelebb hétfőn a házigazda dánokkal találkozik, majd szerdán az osztrákok ellen zárja a középdöntőt, amelyben a világbajnok spanyolok és az izlandiak érdekeltek még. A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, míg a harmadik az ötödik helyért játszhat.

Habár a házigazda dánok csak 21.30-kor lépnek pályára a spanyolok elleni rangadón, így is több mint nyolcezer hazai drukker - kiegészülve egy nagyobb csoport macedón és egy maroknyi magyar szurkolóval - látogatott ki a herningi Jyske Bank Boxenbe.

Az első macedón támadásból rögtön hétméteres született, Mikler azonban hárította a góllövőlistán éllovas, korábbi veszprémi kedvenc Lazarov büntetőjét, majd Gulyás átlövése révén a magyar csapat szerezte a találkozó első gólját.

A magyarok elsősorban védekezésben teljesítettek kiválóan, amit jól mutat, hogy a macedónok csak a 11. perc közepén szerezték második góljukat (4-2). Mindeközben a magyar átlövők mindkét oldalon, Ancsin és Putics révén hatékonynak bizonyultak, Lazarov pedig második hetesét is kihagyta. A félidő közepére négygólosra (7-3) duzzadt a magyar előny, amire Ivica Obrvan szövetségi kapitány időkéréssel reagált. A különbség azonban egyre nőtt, Császár góljával már héttel (13-6) vezetett a Mocsai-csapat, a "változatosság" kedvéért pedig Lazarov már a harmadik büntetőjét rontotta el, lövését ezúttal Tatai védte. Valamivel több mint négy perccel a szünet előtt Ancsint állították ki, de így is "közte héttel" fordulhattak a csapatok (16-9).

A szünet után biztosan őrizte előnyét a magyar csapat, a macedónok nem tudtak érdemben felzárkózni, szinte minden találatukat magyar gól követte. Külön élményszámba ment Zubai megoldása, a beállós emberrel a nyakán, csuklóból "pókhálózta ki" a jobb felsőt. A félidő közepén már kilenc gól volt a különbség, és úgy tűnt, a macedónok immár csak a találkozó végét várják. Ancsin második kiállítása alatt hat gólra feljött a rivális, Mocsai Lajos kapitány időkéréssel nyugtatta a társaságot. Nem is támadt gond, a macedónoknak esélyük sem volt arra, hogy akár picit is megszorongassák a magyarokat, akiknek győzelmét a dán közönség vastapssal jutalmazta.

"Nagyon nagy öröm, hogy sikerült ezt a mérkőzést megnyerni" - lelkendezett Mocsai Lajos. A macedón válogatott kellemetlen ellenfél, kimunkált támadójátékkal rendelkezik, kapusa pedig rendkívüli teljesítményre képes - tette hozzá. "Ezért örülök, hogy a mai mérkőzésén végig mi tudtuk diktálni a tempót, sikerült azt a rendszert megtalálni, amellyel eredményesek lehetünk" - mondta. A szakvezető szerint a magyar kézilabda presztízse miatt is fontos volt, hogy megoldották ezt a feladatot. "A fehérorosz játékvezetők végig korrekt bíráskodást mutattak be, szerencsére a provokáción is felül tudtunk emelkedni, valamint a Lazarov elleni taktikát is remekül megvalósítottuk" - tette hozzá a szakvezető, majd már a következő feladatra áttérve azt mondta, hogy a dánok hazai környezetben mindenki ellen favoritnak számítanak, és talán cserél is majd, hogy kicsit frissítsen a csapatán. "A dánok itthon örömkézilabdát játszanak, amihez megpróbálunk felnőni. Ezzel a mai sikerrel jó eséllyel pályázunk arra, hogy a legjobb nyolc között végezzünk majd" - mondta Mocsai Lajos.

január 20., hétfő:

  • Macedónia-Izland 17.00
  • Ausztria-Spanyolország 19.15
  • Dánia-Magyarország 21.30

 
    január 22., szerda:

  •  Macedónia-Spanyolország 17.00
  • Ausztria-Magyarország 19.15
  • Dánia-Izland 21.30Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X