Bundabotrány van készülőben a teniszben


-A A+

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel.

A két médium közös oknyomozó riportját szándékosan az ausztrál nyílt bajnokság első napján, hétfőn hozták nyilvánosságra. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötvenes élmezőnyébe tartoztak.

A sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott, ezért az említett 16 teniszező – akik között Grand Slam-tornagyőztesek is vannak – továbbra is versenyezhet. A bundázással gyanúsított játékosok közül nyolcan ott vannak a melbourne-i torna mezőnyében.

Az Australian Open helyszínén komoly visszhangot keltett az ügy napvilágra kerülése, de a Reuters brit hírügynökség által megszólaltatott japán Nisikori Kej, illetve a női világranglistát vezető amerikai Serena Williams is úgy nyilatkozott, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem hallott fogadási csalásokról a sportágban.

A TIU egyik igazgatója, Nigel Willerton újságírói érdeklődésre nem kommentálta a megjelent híreket, mert álláspontja szerint nem lenne helyénvaló, ha egy versenyben lévő teniszezőről kiderülne, hogy jelenleg is vizsgálat folyik ellene.

Neveket nem közöltek

A BBC és a BuzzFeed News birtokába jutottak a férfiversenyeket szervező ATP 2007-ben felállított vizsgálóbizottságának megállapításai, ennek ellenére neveket – konkrét bizonyíték hiányában – nem közöltek. A kilenc évvel ezelőtti vizsgálat megállapította, hogy az Oroszországban, Észak-Olaszországban és Szicíliában működő szindikátusok összesen több százezer font értékben kötöttek fogadásokat olyan meccsekre, amelyek eredményét befolyásolták. Három ilyen mérkőzésre a wimbledoni nyílt bajokságon került sor.

Egy 2008-ban készült bizalmas jelentésben a bizottság kijelentette, hogy 28 játékos lehet érintett a bundázásban, de az ügynek nem volt folytatása, a nyomozás következménye, illetve az esetleges büntetések nem kerültek napvilágra. 2009-ben új korrupcióellenes eljárást vezettek be a sportágban, de ez korábbi bűncselekmények felderítésére nem alkalmas.

Az ATP elnöke, Chris Kermode a TIU nevében is visszautasította, hogy bármilyen bizonyítékot nem vizsgáltak vagy eltitkoltak volna a bundázással kapcsolatban. Hangsúlyozta: minden új információt kivizsgálnak, ami a tudomásukra jut, illetve hozzátette, hogy csalódott, amiért a botrány kirobbanása némileg elvonta a figyelmet a melbourne-i versenyről.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a TIU a legjobb tudása szerint teszi a dolgát, és nagyon komolyan foglalkozik ezzel az üggyel” – mondta Kermode, aki elárulta, hogy a vizsgálatok nyomán 18 játékost megbüntettek, hatot pedig örökös eltiltással sújtottak. Szintén cáfolta, hogy a TIU alulfinanszírozott volt, és nem rendelkezett megfelelő hatáskörrel. Emlékeztetett rá, hogy a sportág nemzetközi szervezetei mintegy 14 millió dollárt (4 milliárd forint) fordítottak a csalások megelőzésére és felderítésére.

Federer: szeretnénk neveket hallani

Az Australian Open versenyigazgatója, Craig Tiley elmondta, hogy mindent megtesznek a fogadási csalások megelőzéséért. A játékosok közül Roger Federer is megszólalt az ügyben. A svájciak korábbi világranglista-vezetője kijelentette: elég találgatást hallott már a bundázásról, ha valóban voltak vétkes játékosok, akkor éppen itt az ideje, hogy nyilvánosságra kerüljön a nevük.

„Szeretnék neveket hallani, mert csak konkrétumok ismeretében lehet valós vitát folytatni erről a dologról. Melyik játékosokról van szó? Ki volt az? Páros vagy egyéni játékos? És melyik tornán történt?” – kérdezett vissza Federer, aki szerint a sportág becsületének megőrzése miatt rendkívül fontos az ügy tisztázása.

A jelenlegi világelső, a szerb Novak Djokovic kifejtette: kételkedik abban, hogy a bundázás begyűrűzött a sportág legszűkebb élmezőnyébe, ugyanakkor szükségesnek tartja a felügyeleti rendszerek megerősítését. Hangsúlyozta, hogy amíg nincsenek bizonyítékok a fogadási csalásra, addig csak spekuláció, ami az ügy kapcsán eddig elhangzott, azt viszont megerősítette, hogy 2007-ben, egy oroszországi meccs előtt az ő szakmai stábját is megkeresték a végeredmény befolyásolásának szándékával.

„Az illető megpróbált eljutni hozzám és beszélni velem, de természetesen azonnal elutasították” – mesélte Djokovic.








EZT OLVASTA MÁR?

X