Férfi kézilabda Eb - Vereség a spanyoloktól, minimális esély az olimpiai selejtezőre


-A A+

A sokáig jól játszó magyar válogatott 31-29-re kikapott a spanyol csapattól a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó előtti, keddi fordulójában.

Nagy László 9-szer volt eredményes.

A vereség azt jelenti, hogy ha este a svédek legyőzik a dánokat, akkor a magyarok matematikai esélyüket is elveszítik, hogy ott lehessenek a riói olimpián. Ellenkező esetben még halvány remény marad az ötkarikás selejtezős részvételre, de ehhez szerdán mindenképpen le kell győzni a svédeket.

Középdöntő, 2. csoport (Wroclaw)
2. forduló: 
Spanyolország-Magyarország 31-29 (15-15)

Az előző Eb-n bronzérmes, vb-4. spanyoloknál helyet kapott Talant Dujshebaev magyar szövetségi kapitány fia, Alex, a veszprémi Ugalde, valamint két szegedi, Garcia és Mindegia.

Jól kezdett a magyar csapat, 3-1-re ellépett, sőt, 4-1 is lehetett volna, ám kimaradt egy büntető. A spanyolok ezt követően agresszívebb védekezésre váltottak, öt percig nem kaptak gólt, és egyenlítettek. Ám a magyarok ismét felpörögtek, és a gyors támadásokat rendre góllal fejezték be. Háromgólos hátrányban időt kért a rivális, és ezt követően megint jobban játszottak, majd a magyar időkérés sem törte meg a spanyolok lendületét, s 8-8 lett, igaz, fordítani nem tudtak.

Ezek után Nagy László hatalmas góljaival sikerült tartani a lépéselőnyt, ugyanakkor elhúzni nem tudott az együttes. A szünet - mivel a magyar hálóőr, Mikler helyett mezőnyjátékos volt a pályán és üresen maradt a kapu - Garcia próbálkozott félpályáról, de a felső lécet találta el. Így 15-15-tel vonultak el pihenőre a csapatok.

A második félidő három spanyol találattal indult, kapaszkodni kellett, nehogy komoly legyen a hátrány. Olykor sikerült megjátszani a beállós Bánhidit, ám emberelőnyben nem tudott egyenlíteni a magyar csapat. Beállt az ex-veszprémi Sterbik a spanyol kapuba, ám kevés alkalommal védett, s 22-19-es spanyol vezetés után 23-23 lett, így nem maradt el az időkérés. 

Hiába az egyenlítés, ismét erőre kaptak a spanyolok, és 10. perccel a vége előtt 27-24-re vezettek, ráadásul emberelőnyük alatt tovább nőtt a különbség. A hajrában minden energiáját mozgósította a Dujshebaev-csapat, sikerült közelebb férkőznie, Nagy László 9. góljával 29-28 lett az állás, a kapitány fia azonban betalált. Gazdag eredményes volt büntetőből, és az utolsó támadásoknál időt kértek a spanyolok, a végén pedig időn túli hétméteresből állították be a végeredményt.

Később:
Svédország-Dánia 21.30 
Szerdán játsszák:
Svédország-Magyarország 17.00
Dánia-Németország 19.15
Spanyolország-Oroszország 21.30

Az állás: 1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (88-70), 2. Németország 6/4 (115-106), 3. Spanyolország 6/4 (110-107), 4. Oroszország 3/4, 5. Svédország 1/3, 6. Magyarország 0/4
EZT OLVASTA MÁR?

X