EURO-2016: elkezdődött a visszaszámlálás (percről percre)


-A A+

Csata előtti csend telepedett Párizsra a Franciaország-Románia mérkőzéssel pénteken este 10 órakor kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt. Az ablakokban megjelentek a francia trikolórok, az utcákon a szokásosnál kevesebben vannak. A Maszol helyszíni tudósítója ezennel elkezdi a Föld harmadik legkövetettebb eseményének felvezetőjét.

21:02
Megkaptuk az összeállításokat

Egy órával a mérkőzés kezdete előtt megkaptuk az összeállításokat. Ezek lesznek a kezdő tizenegyek.Ezzel a bejegyzéssel ezt a hírfolyamot lezárjuk, a nyitóünnepséget egy újabb percről perce hírfolyammal követjük.

Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

 

20:38
Ki ázik el ma este?

Percekkel Didier Deschamps megjelenése után bekapcsolódott a Stade de France öntözőberendezése. Nem tudjuk 100 százalékosan állítani, hogy ő áll a dolog hátterében, de gyanús.

20:29
A románok és Kassai Viktorék bejárták a pályát

Kassai Viktor magyar játékvezető és a román válogatott is bejárta már a pályát. A trikolórokat kitörő örömmel fogadta a Stade de France sárga oldala, Kassaiék inkább a másik oldalon vizsgálták meg a gyep minőségét.

Percekkel később megjelent Didier Deschamps francia szövetségi kapitány is. A francia játékosokat még nem láttuk, nekik még át kell öltözni, ugyanis nagyon elegáns formaruhákban érkeztek a stadionhoz.

20:04
Helikopterrel követik a francia válogatott érkezését

Helikopterrel követik a francia válogatott útját a Stade de France felé. A stadion óriásikivetítőin is megjelent képsorokat kitörő örömmel fogadták a házigazdák. A román drukkerek "România, România"-skandálását tiszetsségesen kifütyülték. Ennyit a francia-román barátságról.

19:35

Másfél órával a megnyitó unnepség előtt megnyitották a Stade de France kapuit, így az EURO-2016 romániai idő szerint 22 órakor kezdődő Franciaország-Románia nyitómérkőzésének nézői elkezdték megtölteni a 80 ezer férohelyes létesítményt.

A sajtótribün közelében helyezték el a román tábort, így a trikolórok biztatására igyekvő román galerit többet fotózhatta a Maszol helyszíni tudósítója. Az aránytalansáégért elnézést kérünk francia olvasóinktól.

17:50

A Maszol helyszíni tudósítója nem kevés franciatudásról téve tanúságot meggyőzte a biztonsági őröket, hogy körbejárhassa a stadiont és lefotózhassa a biztonsági kerítésen kívül várakozó szurkolókat. Kattintás után egy galéria nem mindennapi teljesítményéről.

17:02
Újra a sajtószobában, tout bien

Mintegy tíz perc után visszaengedtek a sajtószobába, miután a francia rendőrség bombaosztaga nagyon alaposan átvizsgálta a termet. Kutyával szagoltatták meg az összes munkaasztal mellett álló hátizsákot, a csomagok elraktározására szolgáló szekrényeket és a szemeteskukákat. Egy rendőrnő egy különleges szerkezettel járta körbe a termet.

Dolguk végeztével magyarázat nélkül távoztak.

16:45
Bréking! Munkatársunknak el kell kellett hagynia a sajtószobát

Valamennyi újságírónak, köztük a Maszol tudósítójának el kellett hagynia a Stade de France sajtószobáját – jelentette telefonon munkatársunk. Beszámolója szerint a francia terorrelhárítás utasítására kellett kiüríteni a termet.

Ezekben a percekben robbanószereket szimatoló kutyákkal vizsgálják át a helyiséget. Elhangzott az ígéret, hogy az ellenőrzés után visszaengedik az újságírókat.

16:40

A terrorkészültség miatt óriási nyomás alatt lévő francia hatóságok néhány órával a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt pénteken minden erejüket a sztrájkok következményeinek csökkentésére mozgósították.

16:27
Csak egy félidőt láthatnak a bukarestiek

Csak az első félidőt nézhetik meg a labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti mérkőzéséből azok a bukarestiek, akik a román főváros I. kerületében, a Bazilescu parkban felállított óriáskivetítőn követnék a Franciaország–Románia találkozót. A kivetítőt felállító kerületi polgármesteri hivatal ugyanis bejelentette, hogy betartja a közrendre és köznyugalomra vonatkozó törvényt, amely 23 óra után megtiltja a szabadtéri rendezvényeket.

 

16:13
Gyanús csomag a párizsi metróban

Gyanús csomagot találtak Párizsban a Chatelet metróállomáson, a vonatokat menet közben leállították. A szerelvényekben levő embereket rendőrök kísérik a felszínre. Információink szerint sok román állampolgár utazott a szerelvénnyel a Stade de France felé.

16:09
Itt fognak a román szurkolók ülni

A 80 ezer férőhelyes Stade de France-ban várhatóan 15 ezer román szurkoló foglalhat helyet. A szektor még üres, de biztonsági személyzet már elfoglalta helyét, hogy elválassza őket a francia nézőktől.

15:49
Csak románul „nézhetjük” az EURO-2016-ot

Nem jó hírt kell közölnünk a határon túli magyar fociszurkolókkal. Három telefonbeszélgetés után azt tudtuk meg, hogy a MTVA le fogja kódolni az M4-et a mérkőzés alatt, így Hajdú B. István közvetítését csak Magyarország határain belül lehet majd hallgatni. A döntés hátterében az áll, hogy a magyar közmédiának nem sikerült megegyznie a román, a szlovák és az ukrán közvetítési jogokat megvásárló televíziókkal. 

A tárgyalások hónapok óta folynak, egy adott ponton az UEFA-t is bevonták közvetíteni, de az utódállamok tévései üzleti érdekeikre hivatkozva nem tettek egy gesztust a magyar kisebbségeik felé.

15:38
Ejsze megtudtuk a kezdőcsapatokat

Épp kinéztünk a stadion lelátójára, amikor szpíkerek főpróbát tartottak. Felcsendültek a két himnusz akkordjai, majd a hangosbemondók bemondták a csapatokat. Ha hinni lehet nekik, akkor Franciaország ezzelRománia pedig ezzel

az összeállítással kezd.

15:01
Hajdú B. István a román játékosok nevét gyakorolja

A sajtóteremben Hajdú B. Istvánnal, a magyar köztévé kommentátorával futottunk össze, aki épp a mérkőzésre készült. Egy kicsit elbeszélgettünk a román játékosok nevében található ă meg â betűkről, az esti közvetítésben még hasznát veheti a gyorstalpalónak. Hasonló meggondolásból - itt benn nagyobb biztonságban vagyunk - jött be ő is órákkal a mérkőzés kezdete előtt a Stade de France-ba. 

Tőle érdeklődtem, hogy vajon sikerült-e megegyezni az UEFA-val, illetve a romániai közvetítési jogokat birtokló Dolce TV-vel arról, hogy az M4 közvetítése a határon túli magyarokhoz is eljusson. A választ nem tudta, ezért Budapestre telefonált az MTVA székházába. A projektvezető sem tudott választ adni, ezért ő is továbbtelefonált a nemzetközi kapcsolatok osztályára. Amint választ kapunk a kérdésünkre, visszatérünk a témára.












EZT OLVASTA MÁR?

X