Orosz doppingbotrány – a NOB időt kért


-A A+

Továbbra is kérdéses, hogy az orosz sportolók indulhatnak-e az augusztus 5-én rajtoló riói olimpiai játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mielőtt döntést hozna a feltételezések szerint államilag irányított doppingügyben, megvizsgálja a jogi lehetőségeket – írja a BBC.

Thomas Bach NOB-elnök azt nyilatkozta, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által nyilvánosságra hozott jelentéssel sokkoló és példátlan támadás érte a sportot és az olimpiai játékokat. A sportvezető nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a NOB a lehető legszigorúbb döntést hozza meg az ügyben. A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „tűnt el” és vált később negatívvá. A meghamisított minták mintegy 30 sportágat érintenek.

A NOB bejelentette, nem támogat semmilyen Oroszországban megrendezendő sporteseményt, beleértve a 2019-ben esedékes Európai Játékokat. Az olimpia bizottság továbbá eliltotta a riói játékokról Vitalij Mutko orosz sportminisztert, a jelentésben szereplő hivatalos személyek ellen pedig fegyelmi eljárás indul.








EZT OLVASTA MÁR?

X