Rio 2016 – Borkai Zsolt: büszkék lehetünk


-A A+

Több ezer fős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról az aranygéppel, valamint a korábban hazatért magyar olimpikonokat szerdán a Syma Csarnokban. A fogadásra nemcsak a szurkolók, hanem az árusok is készültek: az egyik slágertermék az egyik oldalán piros-fehér-zöld, a másikon Hosszú Katinkát aranyérmeivel ábrázoló sál volt.

A szurkolók körében a már kedden hazatért, Brazíliában három aranyérmet nyert Kozák Danuta volt a legnépszerűbb, minden fiatal rajongó vele akart fotót készíteni, tőle akart aláírást kérni. A magyar csapat tagjai vastaps és hangos éljenzés közepette, a háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes Hosszú Katinkával, és edző-férjével, Shane Tusuppal az élen vonultak be csarnokba.Az olimpiai himnusz után Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke tartott rövid köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: büszkék lehetünk, mert sok olyan pillanat volt Rióban, amely nagyon sok magyar embernek okozott gyönyörű perceket, órákat és napokat. Az elnök köszönetet mondott a versenyzők felkészítéséért a szövetségeknek, a kluboknak, ezen kívül a szülőknek és a családtagoknak, valamint a magyar kormánynak, amiért az elmúlt három évben komoly támogatást adott a sportnak. Végül arra kérte a sportolókat, hogy élvezzék a szurkolók szeretetét, mert megérdemlik.

Színpadra szólították a riói olimpia magyar érmeseit, elsőként a 800 méteres gyorsúszásban harmadik helyen végzett Kapás Boglárkát. Ezután jöttek sorban a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyérmesek, miközben egy nagy kivetítőn felidézték a riói sikerek pillanatait. A dobogósok közül egyedül a súlylökő Márton Anita hiányzott, aki csütörtökön Lausanne-ban Gyémánt Liga-versenyen vesz részt. Ugyancsak nem lehetett jelen az ünnepségen a NOB sportolói bizottságába választott Gyurta Dániel, akit lázas betegsége tartott távol.

Akárcsak Rióban, most is a 200 pillangón harmadikként célba ért Kenderesi Tamás volt az egyik legnépszerűbb magyar sportoló a rajongók körében: „Jó látni, hogy ennyien szeretnek bennünket” – jelentette ki, majd hozzátette: egyelőre messziről elkerüli az uszodát, s egy darabig nem akar a versenyzésre gondolni.

Cseh László elárulta, a rosszul sikerült 200 pillangó után sok pozitív üzenetet kapott, így sikerült talpra állnia a 100 pillangóra. „Szeretnék most pihenni, majd januártól megmutatni, hogy maradt még bennem erő a jövő évi budapesti világbajnokságra” – fogalmazott az immár négyszeres olimpiai ezüstérmes.

A címét Rióban megvédő Szilágyi Áron elmondta, mostani győzelme fizikailag annyira kifárasztotta, hogy a verseny másnapján már a járás is nehezére esett. Hozzáfűzte, egyelőre nem gondol Tokióra, s új ingerekre van szüksége a versenyzés folytatásához.

Az immár ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta elismerte, mivel három számban indult, így nem örülhetett túlságosan az első aranynak, viszont a harmadiknak annál jobban. Vírusos betegségéről annyit mondott: „Rosszkor jött, de még éppen időben ahhoz, hogy össze tudjam szedni magamat.” Páros- és négyesbeli társa, Szabó Gabriella kiemelte, hogy a páros után legalább öt percig kellett bizonygatnia Danutának, hogy ők nyertek: „Fejben kellett felkészülnünk arra, hogy az utolsó métereken dől el az aranyérem. Szerencsére ez jól sikerült" – adott magyarázatot arra, hogyan tudták megelőzni a nagy rivális német kettőst. Saját bevallásuk szerint Szabó alázatosságot, míg Kozák önbizalmat tanult társától.

Utolsóként a Rióban legeredményesebb magyar, Hosszú Katinka lépett fel a színpadra, érmeivel a kezében. A 200 háton nyert ezüstje kapcsán megjegyezte, a végén úgy nyúlt be, hogy a könyöke még másnap is fájt. „Örülök az ezüstnek, mert aznap nem volt bennem több” – mondta, majd elárulta: a hátúszásra csak London után kezdett készülni, így nem gondolta volna, hogy abban az úszásnemben is összejön neki egy arany Brazíliában. Végül arról beszélt, azért sikerült 400 vegyesen világcsúcsot úsznia, mert most nem az utolsó napon volt ez a versenyszám, ahogy a világbajnokságokon szokott.

Az ünnepség végén Borkai Zsolt virágcsokorral köszöntötte a magyar érmeseket, majd a Himnusz felcsendülése után piros-fehér-zöld konfettieső zúdult a színpadra.
EZT OLVASTA MÁR?

X