Vb-selejtező: 32 év után juthat ki a magyar válogatott


-A A+

A magyar labdarúgó-válogatott kedden a Feröer-szigeteken kezdi meg a 2018-as, oroszországi világbajnokság selejtezősorozatát, amelyet ha sikerrel vesz, akkor 32 év elteltével szerepelhet ismét a világ legrangosabb futballeseményén.

Bernd Storck jelentős fiatalítást hajtott végre a keretben. Ennek egyik oka, hogy a 107 szereplésével válogatottsági rekorder Király Gábor, illetve az örökrangsorban 94 pályára lépéssel harmadik Juhász Roland is elbúcsúzott a nemzeti csapattól a kontinensviadalt követően. Részben ennek köszönhető, hogy Kálnoki-Kis Dávid és Bognár István személyében újoncok is szerepelnek a keretben, de rajtuk kívül is számos fiatal ragja a válogatottnak, így például Bese Barnabás, Kalmár Zsolt, Kovács István, Kleinheisler László vagy éppen Nagy Ádám.A német szakember korábban úgy fogalmazott az esélyeket illetően, hogy „az első helyre nehéz lenne odaérni” az Eb-győztes Portugáliával szemben, „de a második pozíció megszerzése nem lehetetlen”. A csoportokból az első helyezett jut ki a 2018-as oroszországi tornára, a kilenc második helyezettből pedig a legjobb nyolc pótselejtezőt játszik a részvételért.

Elsőként egy papíron könnyű ellenféllel találkoznak a magyarok, Feröer-szigetek válogatottja soha semmilyen nagy tornára nem jutott ki, ugyanakkor hazai környezetben mégis veszélyes lehet, mivel kisméretű pályán, ráadásul műfüvön fogadja a riválisokat. A szokatlan körülmények pedig sokszor alaposan megnehezítik a vendégek dolgát, így volt ez két éve is, amikor még Dárdai Pál irányításával kínkeservesen győzött a magyar együttes 1–0-ra Eb-selejtezőn.

Magyarország legutóbb az 1986-os, mexikói vb-n szerepelt. Azóta hét világbajnoki selejtezősorozaton bukott el. Legközelebb az 1998-as vb-hez járt, akkor csoportmásodikként pótselejtezőt játszott a Csank János irányította gárda, de 12–1-es összesítéssel alulmaradt Jugoszláviával szemben.

A magyarok várható kezdőcsapata Feröer-szigetek ellen: Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás – Elek Ákos, Nagy Ádám – Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám.







EZT OLVASTA MÁR?

X