Vb-selejtező: megszületett az első magyar siker


-A A+

Gyurcsó kapáslövése és Szalai fejese három pontot ért Lettországban. A balti állam labdarúgói ziccereket puskáztak el, Gulácsinak piros pont jár a hétfő esti védésekért. A B-csoport másik mérkőzésein Svájc és Portugália csapata is kipipálta a kötelező győzelmet.

Jobb helyzetkihasználásának köszönhetően a magyar labdarúgó-válogatott megnyerte rigai mérkőzését a vb-selejtező harmadik fordulójában. Gyurcsó Ádám hamar megszerezte a vezetést Bernd Storck együttesének, a győzelmet pedig az immár háromgólos Szalai Ádám biztosította be a 77. percben. A lettek többször is veszélyesek voltak a magyar kapura, de végül újabb 0–2-es vereséget könyveltek el. A feröeriek néhány napja ugyanilyen arányú sikernek örülhettek a Skonto Stadionban.

A magyar válogatottat olyan sok drukker kísérte el a lett fővárosba, hogy Nagy Ádámék hazai pályán érezhették magukat. A játékosok gyorsan meg is hálálták a bíztatást. Jó döntésnek bizonyult az edzői stáb részéről Nemanja Nikolics pályára küldése: a varsói gólgyáros a 11. percben átverte védőjét, majd jó passzal szolgálta ki a középen érkező Gyurcsót, akinek lövését nem tudta védeni Vanins.A félidő további nagy lehetőséget már a házigazdák alakították ki. A 26. percben egy jobb oldali beadásra Sabala érkezett a rövid saroknál, a labda pedig kevéssel kerülte el a kaput. A lettek tízese később Davis Ikauniekst indította, de a szélső csúnyán elhibázta a kiváló helyzetet. A szünetre tehát maradt az egygólos magyar vezetés.

A második felvonás újabb hazai ziccerrel kezdődött, Sabala szándékát viszont olvasta Gulácsi, az RB Leipzig kapusa könnyedén védte a próbálkozást. A másik térfélen Gyurcsó állt közel a duplázáshoz, a bal szélen begyűjtött egy hosszú indítást, eltolta a labdát védője mellett, majd a kapufát talált el.

Negyedórával később a lettek nem úszták meg a második gólt. Vanins ugyan nagyot mentett Szalai első csúsztatásánál, de a szöglet után már sikerrel járt a magyar csatár. A végére maradt még egy nagy Gulácsi-védés Karasauks löketénél, majd néhány szabálytalanság következett, mígnem a lengyel játékvezető lefújta a mérkőzést.

„Rendkívül fontos volt az első győzelem megszerzése, mert nagy nyomás volt a csapaton, de a játékosok megoldották a feladatot. Összességében elégedett lehetek, mert a válogatott dominálta a meccset” – idézi az MTI a magyarok német szakvezetőjét, aki külön kiemelte Gulácsi Péter remek teljesítményét.

Ahogy várható volt, a csoportelső svájci csapat sorozatban harmadik győzelmét aratta hétfőn este, Vladimir Petkovics játékosai ezúttal Andorrát győzték le idegenben. A portugáloknak időközben kicsit sem okozott gondott a feröeri műfüves pálya, az Európa-bajnok alakulat hat gólt gurított Tórshavnban. A magyar válogatott feljött a csoport harmadik helyére, innen azonban nagyon nehéz lesz felfejlődni. Legközelebb, november 13-án az andorraiak látogatnak Budapestre.

Labdarúgó vb-selejtező, 3. forduló
B-csoport

  • Lettország–Magyarország 0–2 (0–1)
  • gól: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)
     
  • Lettország: Vanins – Maksimenko, Gorkss, Jagodinskis, Gabovs – Tarasovs – Ikaunieks D., Laizans (Karasauskas), Kluskins (Ikaunieks J.), Visnakovs (Zjunins) – Sabala.
     
  • Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Gera (Vida), Nagy – Dzsudzsák, Gyurcsó – Nikolics (Kleinheisler), Szalai.
     
  • Feröer-szigetek–Portugália 0–6 (0–3)
  • gól: André Silva (12., 22., 37.), Ronaldo (35.), Joao Moutinho (90+1.), Joao Cancelo (90+3.)
     
  • Andorra–Svájc 1–2 (0–1)
  • gól: Martinez (90+1.), ill. Schar (19., büntetőből), Mehmedi (77.)







EZT OLVASTA MÁR?

X