Aus Open: Murray ötszettes csatában győzte le Federert


-A A+

Az Australian Open férfi egyesének második elődöntőjében a harmadik kiemelt Andy Murray bő négyórás küzdelemben 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2-re legyőzte a második helyen rangsorolt Roger Federer, így bejutott a vasárnapi fináléba, ahol a világelső szerb Novak Djokovics lesz az ellenfele.f murray 12 12

A szombaton délelőtt megrendezendő női döntőt a kínai Na Li és a fehérorosz Viktorija Azarenka vívja.

A harmadik helyen kiemelt Andy Murray szettveszteség nélkül, míg Roger Federer egy kőkemény, bő három és fél órás, Tsonga elleni negyeddöntő után várta az Australian Open férfi egyesének második elődöntőjét.

Az első adogatójátékát mindkét fél hozta (bár Murraynek már az első játékban volt bréklabdája), a harmadik gémben azonban Federer elvesztette a szerváját, ami után Murray lépéselőnybe került. Érdekesség, hogy a második helyen rangsorolt svájci az első két szervagémjében öt bréklabdát engedélyezett brit riválisának.

Mint utóbb kiderül, a korai brék az egész szett sorsát eldöntötte: 3:1 után kisebb-nagyobb nehézségekkel mindkét játékos hozta az adogatását, így az első játszma végén Murray örülhetett (6:4).

A második szett hatalmas küzdelmet és látványos labdameneteket hozott. Federer szervajátéka feljavult, míg Murrayé továbbra is magas szinten funkcionált, így úgy torkollott rövidítésbe a játszma, hogy egyetlen bréklabdát sem kellett hárítaniuk a feleknek.

A rövidítés első három labdamenetét a fogadó nyerte, majd 5:6-nál szettlabdához jutott Federer, amelyet ki is használt és egyenlített.

A harmadik felvonásban egy játéktól eltekintve Murray és Federer is magabiztosan hozta a szerváját. Abban az egyben azonban Federer hibázott, Murray brékelt, ez pedig a szett végéig kitartott, 6:3-mal a brit teniszező kerekedett felül.

A negyedik játszma mindkét fél részéről bosszantó hibákat hozott, így azonban az eddigieknél is izgalmasabbá vált az összecsapás. Federer 1:2-nél – két és fél óra után először a találkozón – elvette Murray adogatását, majd hozta a sajátját, így 4:1-gyel nagy lépést tett a szett megnyerése felé. Legalábbis így nézett ki, ám az első adandó alkalomkor Murray visszabrékelt, majd egy fordulatos, bréklabdával is tarkított játék során hozta a saját szerváját, 4:4.

Az ezt követő két viszonylag nyugodtabb játék után Murray 5:5-nél semmire vette el Federer adogatását, és a meccsért adogathatott – ám nem élt a lehetőséggel! Federer kihasználta az egyetlen lehetőségét, és a mérkőzésen másodszor vette el Murray adogatását, 6:6.

Jöhetett a rövidítés, amelynek során Federer 2:2 után faképnél hagyta Murrayt, és zsinórban öt pontot nyerve bezsebelte a szettet. A svájci teniszező az idei Australian Openen eddig hatszor kényszerült rövidítésre, és ezek mindegyikét megnyerte!

A döntő játszma nem hozta meg a várt küzdelmet. Federer az első adogatójátékát elveszítette, míg Murray kíméletlenül hozta a szerváit, így 5:2-es hátránynál a meccsben maradásért adogatott Federer.f murray 12 50

Ahogy az később kiderült, az utolsó játékban Murray két meccslabdához jutott, melyek közül az elsőt még hárította a svájci, ám 30:40-nél már hosszúra ütött egy labdát, így brit ellenfele lehet ott a vasárnapi döntőben.

Murray összesítésben 11–9-re vezet Federerrel szemben, finálébeli ellenfele, Novak Djokovics azonban 10–7-re vezet ellene. Igaz, kemény pályán már kiegyenlítettebb az örökmérleg: 7–6 a szerbnek.

cikkünk frissül








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X