Bajnok Gheorghe Hagi csapata


-A A+

A szombat esti mérkőzésekkel lezárult az élvonalbeli román labdarúgó-bajnokság (Liga 1) 2016/17-es idényének érdemi része. A bajnoki címért zajló küzdelem a rájátszás utolsó fordulójáig nyitott maradt, az első helyért az FC Viitorul, a FCSB, illetve a Dinamo versenget. Végül a Kolozsvári CFR-t egy góllal legyőző Viitorul végzett a pontvadászat élén, második a Steaua, harmadik a Dinamo. A bajnokcsapat és a második helyezett is az UEFA Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörébe kvalifikál.

10:33
Fiatalok diadala

A konstancai futball történetének első komolyabb sikerét ünnepelték szombat este az FC Viitorul játékosai. A Hagi-fiúk első helye azért is szenzációs, mert a mezőnyben az újdonsült bajnokcsapatnak van a legfiatalabb kerete, a többnyire saját nevelésű labdarúgók átlagéletkora 22,2 év. A klub honlapján közétették mindenkinek a nevét, aki hozzájárult a Liga 1 megnyeréséhez, íme:

Szakmai stáb: Gheorghe Hagi – technikai igazgató, Cătălin Anghel, Cristian Sava, Alexandru Popovici – másodedzők, Ștefan Preda – kapusedző, Roberto Berruero – erőnléti edző, Costin Mega – csapatmenedzser.

A teljes játékoskeret: Alexandru Buzbuchi, Victor Rîmniceanu, Tordai Árpád – kapusok; Romario Benzar, Kevin Boli, Carlo Casap, Aurelian Chițu, Alexandru Cicâldău, Andrei Ciobanu, Florin Coman, Doru Dumitrescu, Cristian Ganea, Robert Hodorogea, Gabriel Iancu, Alexandru Mățan, Sebastian Mladen, Vlad Morar, Dragoș Nedelcu, Florin Purece, Sorin Rădoi, Neluț Roșu, Alexandru Stoica, Bogdan Țîru, George Țucudean, Ionuț Vînă, Tudor Băluță, Pablo Brandan, Cătălin Carp, Florin Cioablă, Ioan Filip, Dani Lopez, Răzvan Marin, Bogdan Mitache, Alex Nimely, Florin Tănase – mezőnyjátékosok.

Orvosi stáb: George Puflene – csapatorvos, Paul Ciocănescu – kinetoterapeuta, Daniel Stoian, Cosmin Ghiorghe – masszőrök.

09:58
Becali nem nyugszik bele a vereségbe, a bírósághoz fordul

George Becali, a FSCB tulajdonosa szerint a Viitorul csodát tett a bajnokságban, de a bukaresti üzletember – bár nem szeretne konfliktusba lépni Hagival – a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (TAS) fordul igazáért.

Becali úgy véli, a Steaua érdemli meg a bajnoki címet, hiszen csapata ugyanannyi pontot szerzett, mint a Viitorul, és az egymás elleni eredményeket nézve (ha az alapszkaszbeli mérkőzéseket is figyelembe vesszük) a fővárosi klub volt a jobb.

A LPF közleményt adott ki, melyben leszögezik, hogy egyenlő állásnál a versenyszabályzat alapján csak a rájátszásban elért eredmények számítanak.

„Ha engem kérdeznek, mi vagyunk a bajnokok. Aztán meglátjuk, hogyan tovább, nem tőlem függ... Nem szeretnék semmilyen nézeteltérést Hagival, nem vitázom vele a fociról. Csakhogy igazságot kell tenni. Ha a TAS úgy dönt, hogy nekik van igazuk, kezet rázok vele és azt mondom, „Bravó Gică! Megérdemelted!” Amit ők tettek, az egy csoda, az már valami, ha a Steauával az utolsó fordulóig tudod tartani a lépést. De ez nem azt jelenti, hogy mi meghátrálunk. A szabályzat világos, mint a nap, száz százalék, hogy nekünk van igazunk. Gratulálunk azért, amit tettek, de mi úgy látjuk, mi vagyunk a bajnokok” – nyilatkozta Becali.

A FCSB főnökét a vezetőedző, Laurențiu Reghecampf jövőjéről is kérdezték, erre a követketkezőt felelte: „Fogalmam sincs, mit fog csinálni Reghecampf. Én honnan tudjam mit akar ő? Kérdezzék őt!” (mediafax.ro)

22:01
Vége: bajnok a Hagi-csapat!

A Viitorul meg tudta őrizni előnyét a végjátékban és minimális különbségű győzelmével megnyerte a román bajnokság 2016/17-es kiadását.

Eredmények, gólszerzők:

FC Viitorul–Kolozsvári CFR 1–0 (0–0)
gól: G. Iancu (65.)

FCSB–CS U Craiova 3–0 (3–0)
gól: Alibec (18., 42.), Jakolis (44.)

Dinamo București–Astra Giurgiu 1–1 (1–1)
gól: Nemec (40.), illetve Ioniță (32.)

21:45
Néhány perc választja el Hagi fiait a végső sikertől

Tíz perc maradt hátra mindhárom mérkőzésésből. Ha minden így marad, az FC Viitorul lesz a román bajnokság győztese.

21:33
Büntető! Gabriel Iancu tizenegyesével 1–0 a Viitorulnak

Megszületett az első gól a Viitorul–CFR meccsen is. A 65. percben Gabriel Iancu értékesített tizenegyest, miután Ionuț Larie követett el szabálytalanságot a saját tizenhatosában. Előzőeleg George Țucudean hagyott ki egy nagy lehetőséget, néhány méterről Vâtcă kezébe fejelte a labdát.

20:54
Félidőben a FCSB a bajnok

A Steaua időközben háromgólos vezetésre tett szert, Alibec duplázott, majd Jakolis növelte tovább a bukaresti csapat előnyét.

Félidei eredmények:

  • FCSB–CS U Craiova 3–0
  • Dinamo–Astra Giurgiu 1–1
  • FC Viitorul–Kolozsvári CFR 0–0
20:48
Hátrányba került a Dinamo, de jött is a válasz

Budescu iramodott meg a bal szélen, külsővel középre passzolt, az ex-rapidos Alexandru Ioniță ballal a kapuba továbbította a labdát. Nem kis meglepetésre, az Astra Giurgiu szerezte meg a vezetést a Dinamo otthonában, de hamarosan Adam Nemec kiegyenlített a 40. percben. A szlovák csatár fejesével 1–1 az állás.

20:30
Alibec szerezte az első gólt, vezet a FCSB

A virtuális tabellán a Steaua vette át a vezetést, a piros-kékek gólját Denis Alibec szerezte. Az Astra Giurgiutól igazolt válogatott csatár a 18. percben vette be a CS U Craiova kapuját. A másik két meccsen 0–0 az állás.

20:22
Hármas egyenlőség is összejöhet

Ha a Dinamo mindhárom pontot behúzza az Astra Giurgival szemben, a másik két mérkőzésen pedig döntetlen születik, akkor mindhárom bajnokesélyes csapatnak 43 pontja lenne. Ebben az esetben a Dinamo nyerné a bajnokságot, hiszen az egymás elleni összecsapásokon Cosmin Contra legényei gyűjtötték a legtöbb pontot.

20:00
Viitorul–CFR: kezdőcsapatok

FC Viitorul: Rîmniceanu – Benzar, Țîru, Boli, Ganea – N. Roșu, Mladen, Casap – Chițu, Țucudean, Morar. Cserék: Buzbuchi, S. Rădoi, D. Dumitrescu, Coman, Iancu, Neniță, Cicâldău.

Kolozsvári CFR: Vîtcă – Rus, Larie, Horj, Peteleu – A. Mureșan, Deac – Sârbu, Păun, Nouvier – Omrani. Cserék: T. Marc, Petruș, Pârv, Antal, Sorsa, D. Roman, Nascimento. (gsp.ro)

17:49
Sok múlhat a CFR hozzáállásán

A végelszámolásnál perdöntő lehet, milyen mentalitással vágnak neki az esti meccsnek a Kolozsvári CFR labdarúgói. Az elmúlt fordulókban Vasile Miriuță legénysége a Craiovától és a Dinamótól is sima, háromgólos vereséget szenvedett hazai pályán. A Dinamo elleni találkozó második félidejében ráadásul ritkán látható kapushibát mutatott be Alexandru Marc, aki jóformán felkínálta a gólt Sergiu Hancának. A héten Iuliu Mureșan klubelnök nagyban fogadkozott, hogy a CFR-játékosai komolyan veszik majd a konstancai kiszállást. Meglátjuk, ezúttal mennyire lesznek motiváltak a „vasutasok”. (Marc bénázása 1:24-nél látható az alábbi videón.)

16:12
Contra szerződést hosszabbított

Cosmin Contra szombat reggel meghosszabbította szerződését a bukaresti Dinamo FC-nél – adta hírül az Agerpres hírügynökség. Az új megállapodás 2018. június 30-ig érvényes.

Az egykori válogatott hátvéd febuárban Ioan Andonet váltotta a piros-fehérek kispadján. Az edzőváltás bejött a Dinamónak, amely Contra irányításával ismét szállítani kezdte a jó eredményeket. A vezetőedző mellett a másodedző Ionel Tersinio Gane, illetve az erőnléti tréner, Javi Reyes is új szerződést írt alá.

15:16
Előkészítette a kupákat a LPF

A Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) mindhárom stadionban előkészítette a bajnokcsapatnak járó kupát, illetve az alkalomra rendelt különleges trikókat. Ha az FC Viitorul nyeri meg a bajnokságot, Decebal Făgădău, Konstanca polgármestere adja át a trófeát. Laurențiu Reghecampf játékosainak végső diadala esetén Helmuth Duckadam lép színre. A Dinamónál Adrian Mutut, a klub korábbi játékosát, jelenlegi sportigazgatóját bízták meg a feladattal. (lpf.ro)

14:15
Hagi csapata a legesélyesebb

A bajnokság elején erre a forgatókönyvre kevesen számítottak, de az utolsó forduló előtt a Gheorghe Hagi által menedzselt FC Viitorulnak van a legnagyobb esélye az első helyen végezni. A konstancai csapatnak jelenleg ugyanannyi pontja van, mint a Steauának, a playoff-ban jegyzett egymás elleni eredmények viszont Hagiéknak kedveznek, így pontegyenlőség esetén ők lesznek a bajnokok. A Steaua a Viitorulnál mindenképp több pontot kell elérjen az előzéshez. A Dinamo csak akkor lehet aranyérmes, ha nyer az Astra ellen, ugyanakkor mindkét riválisa botlik hazai pályán – utóbbira azért kevés esély mutatkozik.

Csapat M. Gy. D. V. G. P.
1. Steaua 9 5 2 2 12:7 41
2. FC Viitorul 9 4 3 2 11:8 41
3. Dinamo 9 5 3 1 14:7 39
4. CFR 9 3 2 4 8:13 33
5. CS U Craiova 9 2 3 4 8:11 31
6. Astra 9 1 1 7 9:16 26
13:19
Kezdősípszó, azonos időpontban

Az első hely sorsáról döntő három meccs egyaránt 20 órakor kezdődik. A szezon elején a liga legnagyobb esélyesének tartott Steaua a CS Universitatea Craiovát fogadja a bukaresti Nemzeti Arénában. A Dinamo-stadionban a címvédő Astra Giurgiu vendégeskedik, míg az FC Viitorul a Kolozsvári CFR-rel találkozik. A mérkőzéseket három tévétársaság, a Dolce Sport, a Digi Sport, illetve a Look TV is élőben sugározza.










EZT OLVASTA MÁR?

X