Kizárták Oroszországot a téli olimpiáról


-A A+

Orosz sportolók csak semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon – döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága, amely az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, s ezzel kizárta a dél-koreai seregszemléről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, így az orosz sportolók orosz zászló alatt nem versenyezhetnek a 2018-as, pjongcsangi téli olimpián. A határozatról kedden este sajtótájékoztatón számolt be az ötkarikás testület, amely egyben felfüggesztette az OKR-t vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

Ugyanakkor azok a versenyzők, aki indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Jövő héten dönt az orosz Olimpiai Gyűlés a részvételről. A jövő keddi oroszországi Olimpiai Gyűlés dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi téli játékokon - jelentette ki kedd éjjel Moszkvában Mihail Gyegtyarjov, az Állami Duma (az orosz parlament) alsóháza testnevelési bizottságának elnöke. Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába. A december 12-i orosz Olimpiai Gyűlésen a volt nemzeti csapat tagjelöltjei, a szövetségek vezetői és az edzők vesznek majd részt. Gyegtyarjov az OKR felfüggesztését „az orosz társadalom megosztására irányuló kísérletnek” minősítette, és azokat az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedésekhez hasonlította.
Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban minden bizonyíték nélkül eltiltottak az olimpiától és a sporttól. „Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része” – mondta Melnyikov. Az alsóház egy másik alelnöke, Igor Lebegyev az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) felfüggesztése miatt a téli olimpia bojkottjára szólított fel és szintén "megaláztatásról" beszélt. Oroszország nélkül ez nem olimpia lesz, mert Oroszország az egyik fő esélyes minden éremre, bármelyik sportágban - nyilatkozott. „A zászló az a dolog, amelyért egy sportoló küzd az aranyéremért. A zászló az, amit a sportoló a feje fölé emel, ha kiharcolta az olimpiai aranyat, ezüstöt, vagy bronzot” – tette hozzá.

A NOB vezető testülete azután hozta meg a döntéseit, hogy meghallgatta a korábbi svájci államfő, Samuel Schmid vezette vizsgálóbizottság 17 hónapos munkálkodásának összegzését. Az ötkarikás testület a sajtótájékoztatón közölte: a Schmid-jelentés megerősítette „a doppingszabályok szisztematikus megsértését” Oroszországban. A NOB az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság korábbi jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem vehetnek részt a játékokon.

Rióban orosz atléták – az Oroszországon kívül készülő távolugrónő, Darija Klisina kivételével – és súlyemelők sem szerepelhettek, ugyanakkor összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

A NOB a keddi határozataival összefüggésben azt is jelezte, hogy a riói olimpia előtt nem volt lehetősége olyan mélyreható vizsgálatokat lefolytatni, mint utóbb a Schmid vezette testületnek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról is döntött, hogy a költségeket az oroszoknak kell megfizetniük, illetve hozzá kell járulniuk egy független ellenőrző hatóság felállításához, összesen 15 millió dollár értékben.

Thomas Bach NOB-elnök az oroszországi szisztematikus manipulációt az olimpiai játékok és a sport elleni „példátlan támadásnak” nevezte.

Az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK) a NOB-határozatokra válaszul közölte, hogy az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai játékok eseményeit. Az Orosz Paralimpiai Bizottság, az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország doppingellenes szervezete, a RUSADA jelenleg fel van függesztve a doppingbotrány miatt.

A BBC értesülései szerint a NOB azt is közölte, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián történt, állítólagos állami támogatással megvalósított doppingolások ügyében is nyomozást folytat.








EZT OLVASTA MÁR?

X