BL: a Real Madrid és a Dortmund jutott a nyolc közé


-A A+

A Real Madrid és a Borussia Dortmund jutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A több mint félórát emberelőnyben játszó királyi gárda a Manchester United otthonában nyert 2-1-re, míg a német csapat az ukrán Sahtar Donyecket búcsúztatta 5-2-es összesítéssel kedden.real

Manchesterben a 40 esztendős walesi Ryan Giggs 1000. tétmérkőzésén, közte a 134. BL-összecsapásán léphet pályára.

A hazaiak a 21. percben megszerezhették volna a vezetést, azonban előbb a kapufa, majd a gólvonalon a fekvő López védett. Közel negyedóra múlva újra a vendégek kapusa volt munkában, és mentett komoly gólhelyzetben.

Rögtön a fordulást követően előnyhöz jutott az angol csapat, Nani középre adása Ramos lábáról saját kapujába pattant. ramosA hazaiak játékosát kilenc perccel később veszélyes játék miatt kiállították, ugyanis csúnyán mellbe talpalta Arbeloát.

A tízedik BL-, illetve BEK-sikerére hajtó spanyol gárda emberelőnye alatt beszorította a riválisát, végül a csereként beállt Modric 20 méterről, a kapufa segítségével óriási gólt lőtt. Három perc múlva az ex-manchesteri Ronaldo közelről volt eredményes.ce A csatárnak ez volt szezonbeli nyolcadik BL-gólja, amivel az élen áll.

Innentől legalább két gólt kellett volna szereznie a MU-nak, és így őrületes iramot próbált diktálni, noha emberhátrányban volt. A 83. percben Carrick fejését, majd van Persie ziccerét hárította nagy bravúrral. A hajrában egy kontrából Kaká a kapufát találta el, míg Ronaldo lövését lábbal védte de Gea.

A végén még Vidic veszélyeztetett fejjel, ám a meccs egyik hőse, a vendégek hálóőre megint védett.

A nap másik összecsapásán a Dortmund könnyedén jutott túl a Donyecken.dort

Ahogy az várható volt, félelmetes hangorkánban kezdődött a meccs. A Dortmund birtokolta többet a labdát, a Sahtar megpróbált letámadni, de kevés sikerrel. Az első helyzet is a hazaiak előtt alakulhatott volna ki Marco Reus jobb oldali beadása nyomán, de Kucser menteni tudott.

A vendégek első kapura lövésére 24 percet kellett várni, de Fernandinho kísérlete az egyik védőről szögletre pattant – a lehetőség mindenesetre megmutatta, a nagy hazai nyomás ellenére a Sahtar képes gyors ritmusváltásokra, kontrákra. 

A Dortmund nem vett vissza a lendületből, és a 31. percben Felipe Santana révén a vezetést is megszerezte! Mario Götze harcolt ki szögletet a jobb szélen, majd ő is adott középre, a sarokrúgáshoz előrejövő Santana pedig remekül érkezett a rövid oldalon, és a román válogatott Razvan Raţot megelőzve hat méterről a bal felső sarokba fejelt.santana 1–0.

Götze a Dortmund legutóbbi hét BL-góljából ötben vállalt szerepet, négyszer gólpasszt adott, egyszer gólt szerzett. Ahogy ezt leírtuk, máris változott a statisztika: Lewandowski adott be balról, Götze pedig hét méterről egyből a hosszú sarokba passzolt, nyolcból hatra változtatva ezzel a fenti adatot. 2–0gotze

Még a szünet előtt kis híján tovább nőtt a hazaiak előnye: Lewandowski jobb szélről leadott lövésébe Tomás Hübschmannak kellett belelépnie, majd az ezt követő szögletből Lukasz Piszczek lőtt 17 méterről a kapu fölé.

A szünetben mindkét edző cserélt. A hazaiaknál bejött Bender helyére Kehl, míg a vendégeknél Taison helyére Douglas Costa állt be, aki három perc alatt több veszélyt jelentett a Dortmund kapujára, mint a Sahtar a teljes első félidőben, igaz, mindkét helyzetét kihagyta a jobb szélen kevergető brazil, csakúgy, mint nem sokkal később Fernandinho, aki egy cselsorozat után már nem tudott lőni.

Az első hazai lehetőség ebben a félidőben Reus nevéhez fűződött, aki 19 méterről, szabadrúgásból a bal alsó sarok irányába csavart, de Pjatov védett.

A kicsit visszafogottabb kezdés után hamar magára talált a Dortmund, az 56. percben Götze az elé álló bírót is kicselezve lőtt kapura, de labdáját fogta Pjatov.

A BL-csoportmeccsein többször is „lepkéző” ukrán kapus ismét hibázott, Gündogan nem különösebben veszélyes távoli lövését kiejtette Jakub Blaszczykowski elé, aki köszönte szépen, és öt méterről megszerezte a harmadik hazai találatot. 3–0blazikow

A folytatásban a Sahtar hitehagyottá vált, és a Dortmund sem erőltette már annyira a támadásokat, mint addig, így visszaesett a 60 percig kimondottan közönségszórakoztató mérkőzés.

Az utolsó húsz percre a lényegi kérdések már rég eldőltek. Tulajdonképpen már csak az volt a kérdés, növeli-e előnyét a Dortmund vagy esetleg szépít a Sahtar.

Az eredmény már nem változott, a Dortmund 3–0-ra győzött, és 5–2-es összesítéssel a legjobb nyolc közé jutott.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

  • Manchester United (angol)-Real Madrid 1-2, továbbjutott: a Real Madrid, 3-2-es összesítéssel
  • Borussia Dortmund (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 3-0, tj: a Dortmund, 5-2-es összesítéssel







Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X