Felnőtt tartalom!
Nem vagyok 18 éves
Elmúltam 18 éves

Kolozs megyéből indult országos „hódítóútra” a zombidrog


-A A+

Az országban elsőként a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen jelent meg a zombidrog néven elhíresült kábítószer. Azóta Konstancán is jeleztek hasonló esetet.

Egy új drogtól kerülnek önkívületi állapotba az emberek immár Romániában is, elsőként a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen jelentettek hasonló eseteket. A zombidrog néven elhíresült kábítószer a marihuána hatóanyagát tartalmazza, de akár harmincszor erősebb is lehet annál, így akár epilepsziás rohamot is okozhat a használójának. 

Miután több, a fenti képsorokon látható fiatalhoz hasonló esettel szembesültek, a hatóságok gyorsan felgöngyölítették az ügyet és letartóztatták a zombidrog-báróként ismert, Bagheraként emlegetett férfit és „munkatársát”. A 39 éves drogkereskedő és 24 éves társa lakásán házkutatást tartottak, ahonnan 20 gramm zombidrogot, mobiltelefonokat és patikamérleget koboztak el.

Az interneten is terjedő felvételeken jól látszik, amint a drog hatása alá került fiatalok - 13-15 évesek is vannak közöttük - valósággal mozgásképtelenné válnak, élettelennek tűnő testtel hevernek az utcákon, üveges tekintettel, görcsbe rándultan merednek maguk elé. A szer leállíthatja a veséket, a májat, és elég gyorsan halálossá válhat. A zombidrog összehasonlíthatatlanul olcsóbb a többi kábítószerhez képest, egy adaghoz már 25-30 lejért is hozzá lehet jutni.

Gigel Lazăr drogprevenciós szakember arra figyelmeztet, hogy az új szintetikus szer nagyon erős, a használói valósággal „megsütik” az agyukat. Először az Egyesült Államokban jelent meg K2 néven még 2010-2011 környékén, és akkora pusztítást végzett, hogy azonnal tiltólistára helyezték.

A mesterséges marihuánaként is ismert kábítószer idén nyáron jelent meg Romániában is. Ám míg a marihuána mellékhatásaként a szerfüggő pánikrohamot kaphat, addig a zombidrog paranoiát is kiválthat. Ez az állapot 10 perccel a szer elszívása után jelentkezik, és akár másfél órát is eltarthat - figyelmeztet Gigel Lazăr. „A huzamos használása visszafordíthatatlan következményekkel lehet az agyra, valósággal 'megsüti' azt” – tette hozzá a drogprevenciós szakember. 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X