FRISSÍTVE - Mégsem távozik a Realitatea TV-től a magyarellenes újságíró


-A A+

Hatalmi harc miatt távozik a Realitatea TV hírtelevíziótól Rareș Bogdan, az egyik legismertebb román médiasztár, a „Jocuri de putere” (Hatalmi játszmák) című esti beszélgetőműsor vezetője. FRISSÍTÉS: Az újságíró mégsem távozik a csatornától.

Az ügy előzménye, hogy a kolozsvári származású tévés hétfőn este élő adásban követelte Edward Pastiának, a Realiatea TV igazgatójának a lemondását, amiért nem engedte adásba két állandó meghívottját, Oreste Teodorescut és Oana Stănciulescut. A hírtelevízió egyik tulajdonosa, Cosmin Gușă megvédte Pastiát, és közölte, hogy a csatorna igazgatója az ő utasítását hajtotta végre. Ezután Gușă SMS-ben adta Bogdan tudtára, hogy a következő két napban az adást nem ő fogja vezetni, amit a hiúságában megsértett műsorvezető nem fogadott túl jól. 

Rareș Bogdan következő lépése az volt, hogy bejelentette: ha nem vezetheti a következő két napon a Jocuri de putere című műsort, többet ne is számítsanak rá. 

 

Rareș Bogdanak többször is meggyűlt a baja az Országos Audióvizuális Tanáccsal (CNA) és az Országos Diszkriminációellenes Tanáccsal (CNCD) magyarellenes kirohanásai miatt. 2017-ben a kisebbségi törvény benyújtásának napján a műsorvezető és meghívottai egymást túllicitálva sorolták a magyarellenes véleményeiket, és szándékosan félreértelmezték az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. Rareș Bogdan azzal rémítette a nézőit, hogy „egy különálló ország” létrehozására készülnek a magyarok „Erdély közepén”.

Egyik meghívottja, Oreste Teodorescu újságíró pedig „visszamaradottaknak” nevezte a magyarokat, amiért több jogot szeretnének kivívni maguknak. Továbbá nyíltan azzal fenyegette a magyar közösséget, hogy a román többség nem fogja ennyiben hagyni, és fel fognak lázadni, ha a magyarok nem hagynak fel kéréseikkel. Ráadásul a műsor ideje alatt kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímekett tüntettek fel a képernyőn azzal a céllal, hogy szítsák a kedélyeket és megragadják a nézők figyelmét: „A székely zászló kötelező lesz Erdélyben”, „Különleges státusú régió Erdélyben, Koszovó mintájára”, „Erdély veszélyben! Dragnea el akarja árverezni”.

FRISSÍTÉS: Az újságíró a Facebook-oldalán bejelentette: kiegyezett Cosmin Gușával, és visszatér a Realitatea TV-hez. Vasárnap este már ő vezetui a "Hatalmi játszmák" című műsort.








EZT OLVASTA MÁR?

X