A Google bírósági úton tiltott le egy svéd szót


-A A+

 

Nem jegyezhetnek be egy szót hivatalosan is a svéd szótárba, a Google ugyanis jogászaival akadályozta meg, hogy a szótárva bekerüljön az „ogooglebar" (magyarul nagyjából: kigúglizhatatlan) kifejezés.

A „ogooglebar" szóval azokat a dolgokat jelölték volna, melyeket az interneten gyakorlatilag lehetetlen kinyomozni a különféle keresők segítségével. A svéd közszolgálati rádió szerint a Google jogászait az zavarta, hogy a kifejezés nem csak a vállalat keresőrendszere által nem látott tárgyakra vonatkozik, hanem általános jellegű, s a svéd nyelvtudományi akadémiánál tiltakoztak ezügyben.

A nyelvtudósok végül meghátráltak és beleegyeztek abba, hogy a szót nem tüntetik fel a szótár évente esedékes bővítésében. Először fordult elő az, hogy hasonló akadályok miatt nem lehetett törvényesíteni egy kifejezést – mutatott rá a rádió. Ann Cederberg nyelvtudós az eset kapcsán kijelentette, azt, hogy milyen szavakat használnak a nyelvben, végeredményben az állampolgárok döntik el, az akadémia pedig ugyan figyelmen kívül hagyhatta volna a Google követelését, de inkább közbeszéd tárgyává akarta tenni a problémát.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X