A terrorfenyegetések új célpontja a tengeralatti internetkábelek


-A A+

Az Egyiptomban néhány napja elfogott, tenger alatti internetes kábelek átvágására készülő búvárok új terrorfenyegetést jelenthetnek a Times of Israel című izraeli angol nyelvű hírportál szerint, írja az MTI.

Az utóbbi napokban két szabotázskísérlet is történt, egyik alkalommal az egyiptomi hatóságok elfogtak a legfontosabb kábelek átvágására készülő, vágóeszközökkel felszerelkezett három búvárruhást Alexandriánál, akik Tal Pavel, a térség internetkutató szakértője szerint jó eséllyel valamely terrorcsoporthoz tartoztak.

Két kábelben okoztak károkat ismeretlenek a közelmúltban, a SEA-ME-WE-4 és a SEACOM nevű internetes kapcsolatot biztosító fővezetékben. Ez utóbbi, Afrikát Európával összekötő kábel meghibásodása az egyiptomi internet hatvan százalékos lassulását okozta.

internetes

Az egyiptomi hatóságok vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két eset között. Az izraeli szakértő szerint szabotázsról lehet szó, amelyet egy radikális iszlamista csoport megbízásából hajthattak végre.

„Egy tenger alatti fővezeték megrongálása nagyon súlyos incidens, amely nagymértékben megbéníthatja az internetes kapcsolatot több százmillió ember számára” – mondta. Az internet működését sok ilyen kábel biztosítja, a rendszer részben képes tartalékvezetékekkel a biztonsági mentésre, de könnyen sebezhető – vélekedett Pavel.

A világ legfontosabb kábelei néhány nagy csomópontban keresztezik egymást, s a Szuezi-csatorna környéke Alexandriánál egy ilyen hely a szakértő szerint, ahol az Európába, Afrikába és Ázsiába jelet továbbító vezetékek összefutnak. Ezeken a pontokon részben vagy teljesen megbéníthatják az internetes kapcsolatot a világ jelentős részén. Ez a jövő egyik fontos biztonsági fenyegetése, amelyre megfelelő biztonsági stratégiával kell válaszolni – szögezte le a szakértő a Times of Israel jeruzsálemi angol nyelvű internetes újságban. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X