Újra embert ölt a „miniamnesztiával” szabadult Bihar megyei gyilkos


-A A+

Őrizetbe vettek vasárnap Nagyváradon egy férfit, aki feladta magát a rendőrségen, miután megölte az élettársát. A 47 éves Iosif Venţelt korábban már bebörtönözték gyilkosságért, de az úgynevezett büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény miatt korábban szabadult.

Az élesdi férfi vasárnap hajnalban jelent meg a rendőrségen. Elmondta, hogy összeveszett az élettársával, és a konfliktus hevében megfojtotta a nőt a nagyváradi lakásában. A Bihar megyei törvényszéki ügyészség megerősítette a gyilkosság tényét, de részleteket nem közölt a bűncselekményről.

Iosif Venţelt 2010-ben ítélték 15 év börtönre, mert több késszúrással megölte az akkori élettársát, akivel öt közös gyerekük van. A férfi így állt bosszút a nőn amiatt, hogy elhagyta őt. A gyilkosnak legkevesebb 2022-ig kellett volna börtönben ülnie, de a büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény értelmében az embertelen fogvatartási körülmények miatt lerövidítették a büntetését, és tavaly februárban már szabadult.

Mint ismert, az új kormány programjának egyik fontos eleme ennek a törvénynek a hatályon kívül helyezése. Ennek ellenére Cătălin Predoiu  igazságügyi miniszter a mandátuma első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a jogszabályt egyelőre nem törlik, mert ehhez „politikai konszenzusra” van szükség. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes azonban rá egy napra közölte: a kormány két héten belül parlament előtti felelősségvállalással helyezi hatályon kívül a törvényt, ha addig a honatyák ezt nem teszik meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X