Előzetesbe került a szexuális visszaéléssel vádolt egykori ortodox püspök


-A A+

Harminc napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki a Iaşi-i Táblabíróság Huşi volt ordox püspöke a kiskorú megrontásával vádolt Corneliu Bârlădeanul, polgári nevén Corneliu Onilă nevére. Az ügyészség megkezdte a büntetőjogi eljárást a volt püspök, valamint egy volt szerzetes, Sebastian Cristi Jitaru ellen.

Corneliu Bârlădeanullal kapcsolatban kiskorú ellen folytatólagosan elkövetett nemi erőszak és kiskorú szexuális bántalmazása miatt vizsgálódik az ügyészség. A férfit csütörtökön vették őrizetbe. A huşi-i püspöki székesegyház egykori szerzetese, a jelenleg börtönben lévő Sebastian Cristi Jitaru ellen szintén újabb büntetőjogi kivizsgálás indult, három bűncselekmény – kiskorúval folytatólagosan elkövetett nemi erőszak, zsarolás és kiskorú szexuális bántalmazása – miatt.

Bârlădeanul 2017 júniusában került a figyelem középpontjába, amikor a püspök panaszt tett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) három pópa ellen, akik azzal zsarolták, hogy kompromittáló felvételt tesznek róla közzé, ha az egyházi méltóság nem juttatja őket pénzhez vagy tisztséghez. Egy felvétel nyilvánosságra is került, eszerint Corneliu Bârlădeanul homoszexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval, aki állítólag akkor a Huşi-i Teológiai Szeminárium tanulója volt. Az illető jelenleg pópa egy Vaslui megyei parókián.

Az ügyészség akkor kivizsgálást indított Corneliu Bârlădeanul ellen, de az ügyet bizonyítékok hiányában lezárták. 2019 augusztusában viszont újrakezdték a vizsgálatot a Iaşi megyei ügyészség helyettes főügyésze utasítására. A három pópát, akik Bârlădeanult megzsarolták, a feljelentés nyomán kivizsgálták, majd letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Köztük van Sebastian Cristi Jitaru is. 2017 augusztusában Huşi püspöke, Corneliu Bârlădeanul visszavonult tisztségéből.

(Nyitókép: Corneliu Bârlădeanul | Fotó: ziaruldeiasi.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X